Rino sprej će smanjiti simptome prehlade prouzročene rinovirusom
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

Rino sprej će smanjiti simptome prehlade prouzročene rinovirusom

2 min čitanja Objavljeno: 15.12.2021.

Projekt razvoja novog, inovativnog proizvoda za poboljšanje zdravlja i kvalitete života predstavljen je danas u JGL-u.

Riječ je o razvoju Rino spreja, projekta čija je ukupna vrijednost 34,9 milijuna kuna, dok iznos bespovratnih europskih sredstava iznosi 13,87 milijuna kuna. Partner  projekta je Centar za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci, a znanstvenu podršku u razvoju ovog inovativnog proizvoda JGL-u pruža razvojni partner – poduzeće Biosens iz Zagreba

“Radi se o iskoraku za našu kompaniju, s obzirom da prvi put razvijamo proizvod od samog početka sa supstancama koje do sada nisu korištene u nazalnom spreju, a koje doprinose smanjenju simptoma i progresije prehlade prouzročene rinovirusom, zbog čega smo ga i nazvali Rino sprej. Projekt je važan i zato jer je, u sklopu strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske, tematsko prioritetno područje „Zdravlje i kvaliteta života“ izabrano kao jedno od pet ključnih područja za razvoj hrvatskog gospodarstva. Ovim projektom želimo ojačati položaj naše zemlje, pozicionirati se kao europsko središte za razvoj i proizvodnju inovativnih zdravstvenih proizvoda i to kroz suradnju proizvodno-istraživačkih kapaciteta privatnog i javnog sektora“, istaknula je Maša Safundžić Kučuk, mag. pharm., direktorica istraživanja i razvoja JGL-a i voditeljica projekta, posebno naglašavajući kako se, zahvaljujući pomoći Fonda, s ovakvim projektima ne stvara veliki pritisak na uobičajeno poslovanje tvrtke. 

U tijeku su aktivnosti potvrde koncepta proizvoda in-vitro, kako bi se dokazala njegova sigurnost i djelotvornost, a stručnjaci JGL-a i riječkog Medicinskog fakulteta nadaju se uspjehu. 

„Tim znanstvenika u Centru za proteomiku Medicinskog fakulteta u Rijeci već niz godina provodi  znanstvena istraživanja u području imunologije, virologije, kao i istraživanju novih vektorskih cjepiva i imunoterapeutika, te sudjeluje u realizaciji brojnih nacionalnih i međunarodnih znanstvenih projekata  Među našim dugoročnim prioritetima svakako je suradnja s ambicioznim biotehnologijskim i farmaceutskim kompanijama poput JGL-a. Uvjeren sam da će nastavak suradnje između Medicinskog fakulteta i JGL-a na projektima poput ovog, ali i širenje suradnje u pravcu razvoja novih imunoterapeutika biti od strateškog interesa za oba partnera. Za postizanje ovog cilja potrebna su ne samo nova ulaganja kroz zajedničke projekte već i vizija razvoja koja se temelji na korištenju rezultata temeljnih istraživanja u stvaranju novih terapija ili medicinskih postupaka“, kazao je prof. dr. sc. Stipan Jonjić, pročelnik Zavoda za histologiju i embriologiju te voditelj Centra za proteomiku na Medicinskom fakultetu riječkog sveučilišta.

Osobita vrijednost projekta leži u suradnji s akademskom zajednicom i činjenici da su istraživanjem zaokupljeni mladi ljudi kojima ovo može biti odskočna daska za daljnji rad. Naime, osim Medicinskog fakulteta, surađuje se i s Odjelom za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, a planiraju uključiti i Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Također, riječ je o rezultatima domaćeg znanja i kompetencija koji daju polet za razvoj novih projekata u budućnosti i pozicioniranje Hrvatske na globalnom tržištu zdravlja.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.