Stručnjaci upozoravaju: „Djeca kopiraju ponašanje roditelja u korištenju medija!”
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE

Stručnjaci upozoravaju: „Djeca kopiraju ponašanje roditelja u korištenju medija!”

1 min čitanja Objavljeno: 01.6.2021.

JGL i Mamina škrinjica, u suradnji sa Savezom društava „Naša djeca”, a pod okriljem programa „Roditelji na zadatku” organizirali su online panel na temu „Utjecaj pojačane izloženosti djece i mladih digitalnim medijskim sadržajima u vrijeme pandemije”.

Tijekom pandemije koronavirusa mladi i djeca u većoj su mjeri izloženi digitalnim sadržajima, pogotovo tijekom samoizolacije te u periodima pojačanih zaraza Covidom-19, kad se više vremena provodi doma. Tim povodom stručnjakinje iz područja komunikacija, pedagogije i psihologije, doc. dr. sc. Lana Ciboci, prof. psihologije Sanda Puljiz Vidović i prof. socijalni pedagog Sanja Radić Bursać diskutirale su o medijskoj pismenosti djece i mentalnom zdravlju te su savjetovale roditelje kako pružiti djeci podršku tijekom ovog razdoblja.

U svojim izlaganjima panelistice su upozorile da djeca i mladi danas kopiraju ponašanje svojih roditelja u korištenju medija te su istakle da:

  • svake godine raste količina vremena koju djeca provode uz medije
  • djeca s korištenjem digitalnih uređaja počinju sve ranije
  • gotovo svaki peti roditelj nikad ili rijetko gleda sadržaje zajedno sa svojim djetetom
  • svakom četvrtom djetetu u dobi od 9 do 11 godina roditelji uvijek je dopuštaju posjećivati društvene mreže
  • četvrtina roditelja svojim predškolcima ne postavlja pravila vezano uz korištenje elektroničkih uređaja
  • 90 % predškolske djece samostalno traži i pokreće sadržaje koje žele
  • više od 50 % roditelja procijenilo je da je online oblik nastave teži za njihovo dijete
  • čak 48,6 % učenika OŠ-a izjavilo je da im je online nastava teža, a 29,3 % da im je lakša. Srednjoškolci su bili podijeljeni.

Panel je ukazao na važnost pravilnog odgoja djece i mladih o medijima, odnosno na pravovremeno uvođenje znanja o medijskoj pismenost zbog brojnih negativnih posljedica koje mogu uslijediti ako ono izostane. Pozivamo sve zainteresirane da pogledaju snimku panela OVDJE.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.