Artas i Rosuvastatin JGL u liječenju hiperlipidemije

Autorica: Natali Dropulić-Bakarčić, dr. med., specijalist obiteljske medicine
Dom zdravlja Primorsko-goranske županije

Hiperlipidemija znači povišenje vrijednosti masnoća u krvi. Povišene vrijednosti masnoća u krvi dovode do bolesti arteroskleroze, a posljedično do infarkta srca i moždanog udara. To predstavlja velik javnozdravstveni problem u brojnim razvijenim zemljama diljem svijeta. Od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti u Hrvatskoj umire gotovo svaki drugi građanin. Pojavu kardiovaskularnih bolesti uzrokuju način života (pušenje, fizička neaktivnost), pretjerana debljina, povećana razina masnoća u krvi, povišen arterijski tlak te šećerna bolest.

Ako je povećana samo razina kolesterola (ukupnog i LDL-kolesterola), radi se o hiperkolesterolemiji. Ako su povećani samo trigliceridi, govorimo o hipertrigliceridemiji, a ako su povećani i kolesterol i trigliceridi, govorimo o kombiniranoj hiperlipidemiji. LDL-kolesterol naziva se i „loš kolesterol” jer se taloži pod stijenkom krvne žile i sužava je, dok za razliku od njega HDL-kolesterol odnosi višak kolesterola iz krvi i tkiva, pa se smanjuje nagomilavanje kolesterola u krvnim žilama – zato ga nazivamo „dobrim kolesterolom”.

Masnoće u krvi jednostavno se dijagnosticiraju putem vađenja krvi. U laboratorijskim nalazima uredne su vrijednosti: ukupni kolesterol ispod 5,0 mmol/l, LDL-kolesterol ispod 3,0 mmol/l, trigliceridi ispod 1,7 mmol/l te HDL-kolesterol iznad 1,2 mmol/l. Kod ljudi koji već boluju od neke kardiovaskularne bolesti vrijednosti bi trebale biti još niže: ukupni kolesterol ispod 4,5 mmol/l te LDL-kolesterol ispod 2,5 mmol/l.

Lijekovi koji se koriste u liječenju povišenih masnoća u krvi nazivaju se hipolipemici. To su lijekovi iz skupine statina (lovastatin, simvastatin, fluvastatin, atorvastatin) te najnoviji rosuvastatin, koji se pokazao vrlo potentnim te brzo i učinkovito snižava povišene vrijednosti masnoća u krvi. Statini su na tržištu više od 30 godina i postali su jedni od najpropisivanijih lijekova radi svoje učinkovitosti.

Rosuvastatin JGL dovodi do jačeg povećanja HDL-kolesterola te značajno smanjuje razinu ukupnog kolesterola i triglicerida u odnosu na ekvivalentne doze atorvastatina i simvastatina. Rosuvastatin je lijek koji je također siguran kod primjene zbog mogućnosti javljanja rabdomiolize, kao jedne od rijetkih teških nuspojava kod primjene statina, gdje je dokazano da je mogućnost javljanja kod primjene rosuvastatina daleko najmanja nego kod primjene drugih hipolipemika. Rosuvastatin vrlo učinkovito povisuje vrijednosti „dobrog” HDL-kolesterola te na taj način smanjuje rizik od nastanka srčanih i cerebrovaskularnih incidenata. Na tržištu postoje tablete u dozi od 5, 10, 20 i 40 mg.

Artas lijek iz skupine atorvastatina na tržištu postoji u dozi od 10, 20, 40 mg. Pije se 1 tableta na dan. Manje doze koriste se u primarnoj prevenciji, dok se veće doze koriste kod bolesnika koji su već preboljeli srčani ili moždani udar. Atorvastatini su se pokazali kao lijek izbora u liječenju hiperlipidemija kod dijabetičara jer od svih hipolipemika najbolje čuvaju bubrežnu funkciju.

Rosuvastatin se pokazao vrlo djelotvornim hipolipemikom, koji brzo i učinkovito snižava povišene vrijednosti masnoća u krvi uz minimalan rizik od razvoja nuspojava. Stoga nije čudno što je postao jedan od najpropisivanijih lijekova iz skupine statina. Međutim, ne smije se zaboraviti da uz ove lijekove obavezno ide i promjena u ishrani te općenita promjena stila života i dotadašnjih navika bolesnika. Dakle, rosuvastatin ili atorvastatin + dijeta bez masnoća i soli + prestanak pušenja + kretanje = kvalitetniji i dulji život.

Povezani proizvodi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.