Rinoreja i dekongestija kod COVID-a i virusnih infekcija

Autorica: Prim. doc. dr. sc. Marisa Klančnik, dr. med., otorinolaringolog
Klinika za bolesti uha, nosa i grla s kirurgijom glave i vrata
KBC Split, pročelnica Zavoda za audiologiju

COVID-19 vrlo je kompleksna bolest s mnoštvom različitih simptoma. U ranoj fazi pandemije smatralo se da rinoreja nije simptom ove bolesti, već samo znak obične prehlade. Kako je pandemija napredovala, ustanovljeno je da je rinoreja drugi najčešći simptom bolesti poslije glavobolje. Čak 60 % osoba pozitivnih na COVID-19 uz gubitak njuha imalo je i rinoreju.

S druge strane, statistika je pokazala da ukoliko imamo veliki udio novozaraženih osoba, ujedno je i velik postotak onih s rinorejom, a ukoliko je udio novozaraženih manji, rinoreja se više pripisuje prehladi i alergiji nego COVIDU-19.

Sinonazalna šupljina vrlo je važan put za ulazak ove infekcije jer prenosi veliku količinu virusa u respiratorni trakt. Sinonazalna sekrecija važan je izvor transmisije i postaje sve dominantnijom kliničkom slikom COVIDA-19, a nagli gubitak njuha postao je specifičan indikator ove bolesti i ovaj simptom razmatra se za moguće uključivanje u skrining-protokole.

Najbolji način da se sazna je li rinoreja i nosna kongestija simptom COVIDA-19 jest testiranje, naročito za osobe koje su bile u bliskom kontaktu s inficiranom osobom, a imaju i još neki simptom bolesti.

U odnosu na druge koronaviruse COVID-19 pokazao je neke jedinstvene kliničke značajke, koje uključuju simptome gornjih dišnih putova poput rinoreje, grlobolje i kihanja.

Rinoreja je simptom koji prati većinu infekcija i upala dišnih putova. Češće se javlja kao simptom u omikronu nego u prethodnim varijantama. Pretpostavlja se da je to zbog toga što omikron jednostavno „živi” u gornjim dišnim putovima, odnosno u nosu, grlu i u usnoj šupljini – za razliku od prethodnih varijanti, koje su se često spuštale dišnim putovima u pluća.

Vrlo je zanimljivo da osobe koje su cijepljene i busterirane mogu imati više simptoma od strane nosa i sinusa uzrokovanih COVIDOM-19 nego one koji nisu. Znanstvenici kažu da brzi odgovor na prve znakove omikron varijante leži upravo u – nosu. Kongestija nosa znači usporavanje i slabljenje infekcije. Ukoliko ne dođe do kongestije, virusi se spuštaju u grlo i donje dišne putove. Kongestija i rinoreja zapravo su znakovi koji govore u prilog tome da naš imunološki sustav dobro funkcionira.

Ovi simptomi često su povezani s drugim bolestima poput alergija, prehlada, influence i drugih virusnih infekcija. Nos je općenito glavno mjesto infekcije najčešćih respiratornih virusa, ali ujedno ima različite obrambene mehanizme u neutralizaciji tih virusa. Jedan od načina jest i mukocilijarni transport, koji prenosi inhalirane viruse prema kiselom okruženju želuca, gdje se na kiselinu osjetljivi respiratorni virusi uništavaju. Nosni ciklus i kongestija također su vrlo važni u ovoj obrani jer stvaraju specifični eksudat koji možemo opisati kao prvu liniju obrane respiratorne sluznice. Važan je i mehanizam u nosnom ciklusu koji uzrokuje povećanje temperature nosne sluznice i na taj način inhibira replikaciju temperaturno osjetljivih respiratornih virusa.

Liječenje rinoreje i kongestije u COVID-19 bolesnika sastoji se od korištenja dekongestiva, ispiranja nosa, uzimanja što više tekućine i odmaranja. Dekongestivi sa svojim sastojcima smanjuju otečenost sluznice, odnosno začepljenost nosa, te smanjuju sekreciju iz nosa. Za uredan mukocilijarni transport potrebna je adekvatna hidracija i unos elektrolita koje nalazimo u morskoj vodi. Vrlo je važno ispiranje nosa izotoničnim pripravcima kojima vlažimo i zagrijavamo nosnu sluznicu, održavamo dobru prohodnost nosa čišćenjem površine sluznice i uklanjanjem virusa i drugih štetnih čestica, kao i korištenje hipertoničnih otopina, kojima smanjujemo edem sluznice i preveniramo daljnje širenje infekcije, a ujedno jačamo otpornost nosne sluznice. Ovu terapiju primjenjujemo i kod drugih respiratornih virusa jer su simptomi rinoreje i kongestije ujedno najčešći simptomi koje nalazimo u ovim infekcijama. 

Povezani proizvodi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.