Ginekologija

Seksualni odnosi nakon operativnih zahvata

Nakon različitih operativnih zahvata mogući su seksualni problemi. Razlozi za pojavom seksualnog problema mogu biti fizički i psihički. Fizički su bolovi, pojačana osjetljivost, hormonski problemi (npr. nakon odstranjenja jajnika razvijaju se simptomi postmenopauze s problemima u fazi uzbuđivanja). Psihički su čimbenici češći i javljaju se kod većine žena nakon operacija, a uključuju promijenjen izgled tijela i, u vezi s tim, strah od neatraktivnosti, strah da će je partner odbaciti, strah od boli prilikom seksualnog odnosa i slično. Nažalost, većina žena ne razgovara o ovim strahovima sa svojim partnerima te stoga nemaju priliku čuti da oni najčešće ne razmišljaju na takav način.

Operacije dojke svakako su one koje direktno utječu na seksualnost i to zato što su dojke važne za ženino poimanje ženstvenosti te čak 30 % žena i 20 godina nakon operacije dojke ima seksualne probleme, a posebno su pod ovim rizikom mlađe žene. Dio žena razvit će osjećaj krivnje i srama te se neće lagodno skinuti pred partnerom i dopustiti mu da miluje operirane dojke. Mogući su i fizički problemi kad se tijekom operacije odstrane bradavice jer tkivo bradavice može biti važna erogena zona (postoje žene koje mogu doživjeti orgazam isključivo podraživanjem bradavica).

Kao što je već spomenuto, odstranjenje jajnika može imati seksualne posljedice zbog izazivanja kirurške postmenopauze pa uslijed toga dolazi do smanjene reaktivnosti rodnice na podražaje (tj. smanjeno ili otežano vlaženje), do skraćivanja rodnice, gubitka finih senzacija iz klitorisa i rodnice (zbog promijenjenog hormonskog statusa). Kod mlađih žena nije nevažno spomenuti i gubitak mogućnosti majčinstva, što nekim ženama može biti važna komponenta njezine seksualnosti i poželjnosti.

Liječnici mogu pomoći ženama poslije operacije da lakše rehabilitiraju svoj seksualni život tako da razgovaraju sa ženama i pitaju ih o ovim problemima, jer brojna istraživanja pokazuju da će žene rijetko same postaviti ova pitanja, već će čekati da liječnik pita. Tijekom razgovora odgovorit će se na njihova pitanja, dat će im se mogućnost da postave pitanja, da iskažu svoje strahove, što već djeluje terapijski. Također, procijenit će se postoji li depresija (koja je također učestala nakon različitih operacija), koja je dodatni faktor rizika za seksualne probleme.

Ako je nakon operacije prisutan problem vlaženja, ženama se može preporučiti primjena lubrikanata, pri čemu silikonski pokazuju osobito dobre rezultate (oni na bazi vode brzo se isušuju pa ih je potrebno nadomještati tijekom odnosa). Neizmjerno je važno potaknuti ženu da istražuje svoje "novo" tijelo, tj. da se gleda u ogledalu, da se dodiruje, da osjeti pod prstima ožiljak, da prihvati da njezino tijelo sad izgleda malo drugačije. U ovom samostalnom istraživanju treba ženi objasniti da mjesto ožiljka može biti posebice ugodno na dodir, samo ako si dopustimo da ga dodirujemo.

Masturbacija može biti posebno korisna u ovoj fazi, jer žena može samostalno istraživati tijelo i vidjeti što izaziva ugodne i seksualne osjete. Nakon što je žena sama spremna istraživati svoje tijelo, sljedeći je korak da u ovo istraživanje uključi i partnera. Obično partneri ne dijele ženino razmišljanje o njezinoj (ne)privlačnosti. Također je bitno uključiti i partnere u razgovor te ih potaknuti na istraživanje različitih manifestacija seksualnosti: ljubljenja, oralnog i analnog seksa, a ne samo vaginalnog, erotske masaže, upotrebe igračaka, igranja uloga, maštanja. Nakon operacije neka seksualna pomagala mogu posebice pružiti pojačanu stimulaciju određenih dijelova tijela koji nose erotski i seksualni naboj, a u korištenje ovih pomagala aktivno se mogu uključiti oba partnera. Ovakvo istraživanje novih aktivnosti i novih iskustava može zapravo, osim što će poboljšati seksualni život para, potaknuti i veću bliskost među njima te učvrstiti njihov odnos i u drugim sferama (osjećaju bliskosti i posvećenosti jednog drugome).

Prim. dr. sc. Goran Arbanas, spec. psihijatrije i psihoterapije

Predsjednik Hrvatskog društva za seksualnu terapiju

Opća bolnica Karlovac; Ambulanta za liječenje seksualnih smetnji

Propustili ste članak, pročitajte: Seksualni odnosi u trudnoći.

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.