Što savjetovati pacijenticama kod problema urogenitalne atrofije?

Autorica: Irena Hrgović, mag. pharm.
ZU ljekarne Crnković

Urogenitalna atrofija ili genitourinarni sindrom menopauze označava promjene genitourinarnog područja koje zahvaćaju stidnicu, rodnicu, mokraćnu cijev, mokraćni mjehur i potporni dio, tj. dno male zdjelice uslijed smanjenog izlučivanja estrogena. Iako zahvaća i žene reproduktivne dobi (često uslijed intenzivnog psihičkog ili fizičkog stresa), zbog fiziološkog smanjenja koncentracije estrogena u postmenopauzi ovaj sindrom pojavljuje se kod više od polovice žena u tom životnom razdoblju. 

Debljina epitela vaginalne sluznice ovisna je o izlučivanju estrogena i progesterona. Tijekom reproduktivne dobi žene vaginalni epitel slojevit je, pločast, elastičan i bogat glikogenom. Prilikom smanjenja koncentracije estrogena u tijelu (induciranog ili fiziološkog) dolazi do atrofije i stanjenja vaginalnog epitela, a time i smanjene prokrvljenosti sluznice. Epitelne stanice u normalnim se uvjetima ljušte i oslobađaju glikogen, koji se hidrolizira u glukozu i potom uz pomoć laktobacila i do mliječne kiseline. Pad koncentracije estrogena uzrokuje manji broj oljuštenih epitelnih stanica, a bez ove kaskade pH-vrijednost vaginalnog okruženja raste, što pogoduje razvoju patogena i povećanoj permeabilnosti sluznice za njihove toksične metabolite. Osjetljiva i suha sluznica manje je otporna na mehanička oštećenja, pa nastaju laceracije na sluznici, koje povećavaju rizik od simptomatskih vaginalnih infekcija. Genitalni simptomi uključuju dispareuniju, nelagodu prilikom tjelesne aktivnosti, svrbež, crvenilo, oskudno krvarenje, osjetljivost, iscjedak i neugodan miris. Ovi simptomi česti su i kod žena reprodukcijske i premenopauzalne dobi i nisu isključivo vezani uz menopauzu. U tom slučaju obično se radi o vaginitisu, pri čemu su najčešći tipovi bakterijska vaginoza, gljivične infekcije i trihomonijaza, ali može biti uzrokovan i različitim alergenima i iritansima. 

S obzirom na to da je vaginalna atrofija kronično i progresivno stanje, potrebno je uključiti terapiju pri prvoj pojavi simptoma koji ukazuju na atrofične promjene te kontinuirano koristiti terapiju kako bi se održali učinci i time povećala kvaliteta života žene. Lokalno primijenjena hormonalna nadomjesna terapija poželjna je i učinkovita za ublažavanje simptoma suhoće rodnice. Koriste se estrogeni pripravci u obliku kreme, vaginalnih tableta i prstena, koji otpuštaju hormone u rodnicu uz istovremeno izbjegavanje sistemskog učinka. Osim toga, lokalno primijenjeni pripravci koji vlaže i obnavljaju sluznicu rodnice te uspostavljaju fiziološke pH-vrijednosti mogu se koristiti za olakšavanje tegoba uz hormonalnu terapiju ili pak samostalno u slučaju lakših simptoma. 

Hijaluronska kiselina izrazito je hidrofilna polisaharidna molekula. Prisutna je u vezivnim tkivima kojima daje visokoelastična svojstva, a izvanstaničnoj tekućini povećava viskoznost. Ima funkciju vlaženja i podmazivanja, a u pripravcima za vaginalnu primjenu obično se koristi u obliku natrijeve soli hijaluronske kiseline, koja zbog manje molekulske mase osigurava dugotrajnije vlaženje u dubljim slojevima tkiva. Visokoelastičnost hijaluronske kiseline usporava prodiranje virusa i bakterija, što potpomaže zaštitu osjetljivog vulvovaginalnog okruženja. Kiselo okruženje također sprečava kolonizaciju potencijalnih patogena i na taj način pruža zaštitu od infekcije. Pokazalo se da mliječna kiselina povećava proizvodnju protuupalnog medijatora (antagonist IL-1 receptora, IL-1RA) u epitelnim stanicama rodnice te sprečava proizvodnju proupalnih medijatora (IL-6, IL-8, TNF-α). Isto tako, potiče antivirusni odgovor i autofagiju stanica epitela u slučaju unutarstaničnih mikroba. Hijaluronska i mliječna kiselina zbog svoje su djelotvornosti i sigurnosti primjene najčešće aktivne tvari vaginalnih gelova i kapsula. 

Polikarbofil je bioadhezivni polimer koji u kontaktu sa sluznicom rodnice otpušta H+ ione. Na taj način smanjuje i održava pH-vrijednost vaginalnog okruženja unutar fizioloških vrijednosti. pH-vrijednost u rasponu od 3,8 do 4,2 preduvjet je za normalnu aktivnost acidofilnih laktobacila, a time i održavanje homeostaze vaginalne mikroflore.

Glicirizin i njegov metabolit pentaciklički triterpenoid 18-beta glicirizinska kiselina biološki su aktivne tvari izolirane iz korijena sladića (Glycyrrhiza glabra L.). Imaju široki spektar biološke aktivnosti, a za urogenitalni sustav najvažnija je ona protuupalna – inhibicijom proizvodnje proupalnih citokina i transformacije arahidonske kiseline u proupalne medijatore leukotriene. Fungistatska aktivnost protiv gljivice Candide albicans pokazana je samo in vitro.

Eterično ulje čajevca zbog svojeg se snažnog antiseptičkog djelovanja i visokog stupnja tolerancije već tradicionalno koristi u pripravcima za vaginalnu primjenu, a posebno zbog svoje antifungalne aktivnosti kao alternativa antimikoticima. Za protuupalnu aktivnost čajevca zaslužan je terpinen-4-ol, koji suprimira proizvodnju proupalnih medijatora (IL-1β, IL-6 i IL-10).

Iako su poznate mnoge djelatne tvari i dostupni mnogi pripravci i metode ublažavanja simptoma atrofičnih promjena rodnice uzrokovanih manjkom estrogena (ali i psihičkim i fizičkim stresom), velik broj žena ne traži i ne dobije potrebnu terapiju na vrijeme. Nedostatak svijesti i otvorene komunikacije između zdravstvenog djelatnika i pacijentice čini da tegobe koje je moguće uvelike ublažiti stoje na putu većoj kvaliteti života žene u menopauzi.

Povezani proizvodi

Lactogyn vagitoriji, 10 kom

Lactogyn vagitoriji, 10 kom

Hijaluronska kiselina ima učinak vlaženja i podmazivanja suhe rodnice, što doprinosi obnovi prirodnog i ugodnog vaginalnog okruženja. Mliječna kiselina, potiče trenutnu korekciju pH vrijednosti i potpomaže prirodnu obnovu osjetljivog vulvovaginalnog ekosustava. Polikarbofil u dodiru sa sluznicom rodnice neprestano oslobađa H+ ione koji doprinose snižavanju pH vaginalnog okruženja.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.