Suhoća rodnice

Autorica: prim. Lidija Pejković, dr.med., spec. ginekologije i opstericije,
Privatna specijalistička ginekološka ordinacija, Solin

Tanak sloj vlažne sluznice prekriva stijenku rodnice. Kiselost rodnice i njena vlažnost neophodni su za zdrav mikrobiom, koji sprečava razvoj patogenih bakterija, ali zato osigurava okruženje u kojem spermiji mogu preživjeti i putovati u svrhu spolne reprodukcije. Vaginalni sekreti također podmazuju vaginalni zid i smanjuju trenje tijekom spolnog odnosa. 

KOLIKO SE ČESTO JAVLJAJU SMETNJE SUHOĆE RODNICE?

Suhoća rodnice može se javiti u svakoj životnoj dobi žene. U tridesetim i četrdesetim godinama života skoro trećina žena ima tegobe, a nakon menopauze većina žena osjeća suhoću rodnice. Unatoč tako velikom broju žena s ovim tegobama samo manji broj njih same se obraćaju liječniku za pomoć. Zbog toga nedovoljan broj žena dobije terapiju.

KOJI SU SIMPTOMI SUHOĆE RODNICE?

Suhoća rodnice može uzrokovati nelagodu u predjelu rodnice i zdjelice. Najčešće se žene tuže na osjećaj suhoće, kao i na bol, naročito za vrijeme spolnog odnosa, ali često i neovisno o spolnom odnosu. Ponekad imaju osjećaj žarenja, neugodan nadražaj i svrbež, uglavnom rodnice, ali i vanjskog dijela spolovila. Moguće je da se javi i lagano krvarenje tijekom spolnog odnosa, pa se stoga smanjuje želja za spolnim odnosima, a posljedica je izbjegavanje spolnih odnosa. Ponekad se primjećuju otečenost, vaginalni svrbež i peckanje.
Moguće je da se primijeti i učestali nagon na mokrenje, kao i bol tijekom mokrenja, a ponekad se javljaju simptomi infekcije urinarnog trakta koji ne prestaju ili se ponavljaju. Rjeđe se javlja inkontinencija urina. 

Simptomi suhoće rodnice rijetko ukazuju na ozbiljno zdravstveno stanje. No ako nelagoda potraje dulje od nekoliko dana ili ako se osjete nelagoda i bolovi tijekom spolnog odnosa, vrijeme je da se žena bez ustručavanja obrati liječniku. Ako se ne tretira, suhoća rodnice može prouzročiti ranice ili pukotine u tkivu rodnice. Ako je stanje popraćeno krvarenjem, simptome treba shvatiti ozbiljno.

KOJI SU RAZLOZI NASTANKA SUHOĆE RODNICE?

  1. Trudnoća je razdoblje u kojem su vrijednosti hormona estrogena i progesterona tako promijenjene da smanjuju vlaženje rodnice. Prema kraju trudnoće rodnica se priprema za porod, postaje kraća i izloženija vanjskim uvjetima. Uz to mijenja se i kiselost rodnice, tako da rodnica ima veći pH nego izvan trudnoće. Sve to doprinosi nastanku suhoće rodnice.

  2. Tijekom dojenja hormon prolaktin djeluje tako da sluznica maternice postane jako tanka i zbog toga za vrijeme dojenja izostaje menstruacija. Smanjuje se i vlaženje rodnice.

  3. Različite metode kontracepcije, bilo da se radi o estrogensko-progesteronskoj piluli koja se pije ili o hormonskom intrauterinom sustavu koji se postavlja u maternicu, rezultiraju padom endogene proizvodnje hormona, što za posljedicu ima suhoću rodnice.

  4. Promjene u proizvodnji hormona jajnika koji smanjuju proizvodnju estrogena već ulaskom u predmenopauzu, a pogotovo kada nastupi menopauza, mogu prouzročiti stanjivanje vaginalnog zida. Tanji vaginalni zidovi znače i manje stanica koje izlučuju vlagu, što može dovesti do vaginalne suhoće.

  5. Ginekološki zahvati poput krioterapije, lasera ili biopsije mogu kratkoročno izazvati smetnje suhoće rodnice, ali veće ginekološke operacije koje uključuju odstranjenje maternice i/ili jajnika za posljedicu nužno dovode do kronične suhoće rodnice.

  6. Brojne su endokrinološke bolesti kojima je posljedica promijenjen hormonski status, pa je posljedično smanjen hormonski upliv estrogena, što se odražava na vlaženje rodnice.

  7. Neki lijekovi imaju opisane nuspojave suhoće koja zahvaća sve sluznice pa tako i sluznicu rodnice, npr. lijekovi za inkontinenciju mokraće, lijekovi za alergije i prehladu, antidepresivi, kao i neki tretmani u liječenju raka poput zračenja zdjelice, hormonske terapije ili kemoterapije.

  8. Kao posljedica fizičke, ali i psihičke iscrpljenosti rodnica se slabo vlaži, pa je i spolni odnos u tim stanjima otežan radi suhoće rodnice. Na isti način smetnje izaziva i rigorozno vježbanje.

  9. Ispiranje rodnice, kao i prekomjerno korištenje krema i losiona koji se nanose na intimno područje, u kombinaciji s agresivnim depilacijama intimnog područja, a sve to uz uporno korištenje sintetičkih uložaka jako isušuju sluznicu. Suhoća rodnice postaje tako kronično stanje. Iritacija kao posljedica suhoće rodnice može se dodatno pogoršati izlaganjem kemikalijama kao što su prašak i omekšivači za rublje ili čak kondomi.

UTJEČE LI SUHOĆA RODNICE NA KVALITETU ŽIVOTA?

Sigurno je da suhoća rodnica utječe i na kvalitetu života, a što su pokazale i brojene studije. Suhoća rodnice bitno utječe na intimni život, uživanje u spolnom odnosu, a posljedično gubi se osjećaj seksualne spontanosti. Brojni su aspekti svakodnevnog života u kojima tegobe poput svrbeža i učestalog nagona na mokrenje otežavaju dnevne aktivnosti. Ukoliko su prisutni urinarni simptomi, pogotovo kod inkontinencije, to ženu može ometati kod hodanja, a pogotovo kod vježbanja. Javlja se strah od neugodnih mirisa, osjećaj srama, pa čak i gubitak samopoštovanja. Ponekad se čak izbjegava boravak u društvu. Ukoliko se smetnje ne liječe, tegobe mogu postati sve izraženije, pa se mogu razviti tjeskoba i depresija. Sve spomenuto bitno utječe na kvalitetu života remeteći svakodnevne aktivnosti, ali i kvalitetu spolnih odnosa, te narušava skladan odnos s partnerom.

KOJE SU MOGUĆNOSTI LIJEČENJA?

Dijagnozu suhoće rodnice postavlja ginekolog na temelju uzimanja anamneze i fizičkog pregleda. Cilj liječenja ublažavanje je simptoma i pomoć u obnavljanju sluznice rodnice. Liječiti se može hormonskom i nehormonskom terapijom. Uobičajeno se počinje nehormonskom terapijom. To su bezreceptni proizvodi poput vaginalnih ovlaživača i lubrikanata. Ovi potonji korisni su za suzbijanje nepoželjnih učinaka suhoće tijekom odnosa. Ovi su preprati vrlo učinkoviti i jednostavni za uporabu. Idealni su preparati oni koji u svom sastavu imaju hijaluronsku kiselinu, koja djeluje poput prirodnog lubrikanta i ima hidracijsko djelovanje. Dobro je i to što se mogu koristiti dulje vrijeme i što nemaju nuspojava. Na raspolaganju su još i metode liječenja radiofrekvencijom ili terapija laserom. Ovo su vrlo učinkovite metode, ali trajanje učinka vremenski je ograničeno i potrebno je ponavljanje intervencije.

Ukoliko smetnje ne prolaze korištenjem nehormonskih preparata, liječnik može propisati hormonsku nadomjesnu terapiju. To uključuje primjenu estrogena u obliku tableta, krema, uložaka ili vaginalnog prstena koji otpušta estrogen. Nedostatak hormonskih preparata jest vremensko ograničenje primjene radi mogućih sustavnih nuspojava ovog liječenja, kao i činjenica da su neka stanja, poput liječenja karcinoma dojke ili ginekološkog karcinoma, kontraindikacija za ovu terapiju.

ZAKLJUČAK

Iako se tegobe suhoće rodnice javljaju u svakoj životnoj dobi, manji broj žena obraća se za pomoć. Najčešći razlog tome jest osjećaj srama ili prihvaćanje da su simptomi normalan proces starenja. Nijedna žena ne može izbjeći ulazak u menopauzu, budući da je to jedna od prirodnih faza u životu svake žene. Izbjegavanje razgovora o ovoj temi za posljedicu ima pogoršanje simptoma, jer sve rjeđi spolni odnosi vode do pogoršanja simptoma i sve bolnijih odnosa. Važno je provesti odgovarajuće liječenje čim se simptomi pojave.

Zdrav način života i uravnotežena prehrana mogu pomoći u izbjegavanju naglih hormonalnih promjena, koji mogu izazvati probleme suhoće rodnice. Također se može izbjeći iritacija rodnice izbjegavanjem korištenja mirisnih losiona, parfema i jakih sredstava za intimno pranje. Iritacija se može spriječiti korištenjem proizvoda koji su posebno namijenjeni za intimnu njegu žena.

Za poticanje vlažnosti neki zdravstveni stručnjaci preporučuju i redovitu seksualnu stimulaciju, kao i produljenje trajanja predigre prije odnosa. Vaginalna vlažnost povezana je s uzbuđenjem, stoga bi trebalo bez ustručavanja s partnerom pronaći načine koji će povećati uzbuđenje.

Suhoća rodnice obično ne ukazuje na postojanje ozbiljnih zdravstvenih tegoba, no može značajno utjecati na razinu kvalitete života. Iako se zbog neugode izbjegava razgovor o ovoj temi, treba znati da postoje brojni pristupi liječenju tegoba i da ginekolog može pomoći odabrati najbolji način za svaku ženu pojedinačno.

Povezani proizvodi

Lactogyn vagitoriji, 10 kom

Lactogyn vagitoriji, 10 kom

Hijaluronska kiselina ima učinak vlaženja i podmazivanja suhe rodnice, što doprinosi obnovi prirodnog i ugodnog vaginalnog okruženja. Mliječna kiselina, potiče trenutnu korekciju pH vrijednosti i potpomaže prirodnu obnovu osjetljivog vulvovaginalnog ekosustava. Polikarbofil u dodiru sa sluznicom rodnice neprestano oslobađa H+ ione koji doprinose snižavanju pH vaginalnog okruženja.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.