Uklonimo opasnosti koje nosi hiperlipidemija

Autor: Nikola Crnčević, dr. med., specijalist kardiologije
Zavod za angiologiju, Klinika za bolesti srca i krvnih žila, KBC Split

Općepoznato je kako su glavni uzroci smrti u razvijenim zemljama kardiovaskularne bolesti, moždani udar te ishemijska bolest srca. Posljednjih se nekoliko godina smrtnost od akutnog infarkta miokarda u Hrvatskoj smanjila, ali vjerojatno na temelju dobro razvijene mreže primarne perkutane koronarne intervencije. Međutim, i dalje kaskamo u borbi s masnoćama: lipidima, HDL-om, LDL-om i trigliceridima. I vrapci na grani znaju koja je loša, a koja je dobra masnoća. Ali zašto ne poduzimamo ništa u vezi s tim? 

Hiperlipidemija ili povišena razina ukupnoga kolesterola i kolesterola niske gustoće (LDL kolesterola) u više je studija dokazana kao glavni čimbenik rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. U osoba s hiperlipidemijom, koje imaju visok rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, potrebno je strogo kontrolirati razine LDL-a i svesti rizik prvoga neželjenog kardiovaskularnog događaja na minimum, ponajprije dijetnim mjerama, promjenom stila života, uvođenjem statina poput rosuvastatina (Rosuvastatin JGL) i njegove potentne, a često i spasonosne kombinacije s ezetimibom (Ezotera). 

Ciljne vrijednost LDL kolesterola nisu iste za sve osobe pa svakoj moramo pristupiti holistički, procijeniti rizik i svesti ga na minimum. U pacijenata koji su preboljeli infarkt miokarda preporučena vrijednost LDL-a manja je od 1,4 mmol/l, a katkad i manja od 1,0 mmol/l i tu nam Ezotera čini veliku razliku. Olakšava suradljivost pacijenta, a dodavanjem ezetimiba u terapiju dodatno smanjujemo vrijednosti LDL-a. Ako ne postignemo dovoljno smanjenje LDL-a, dodatno se u terapiju može dodati inhibitor PCSK-9, koji se aplicira supkutano jedanput do dvaput mjesečno ovisno o dozi, ili inklisiran, mala interferirajuća RNK koja se u obliku cjepiva aplicira dvaput godišnje. Važno je napomenuti kako osim sniženja razine kolesterola, statini imaju i druge (pleotropne) učinke kao što su protuupalni učinci te učinak na stabilizaciju, a dokazano i regresiju aterosklerotskog plaka koronarnih arterija. 

Statini su često na tapeti kao lijekovi s puno nuspojava, a nedavno objavljena metaanaliza u European Heart Journalu (1) na više od 4 milijuna pacijenata govori u prilog incidenciji nuspojava u prosjeku od 5 do 9 %, i to više u Azijaca, pacijenata crne rase te onih koji konzumiraju veće količine alkohola te se liječe zbog bubrežne ili jetrene insuficijencije. Moramo zaključiti kako su statini naše najbolje oružje u borbi protiv opasnosti koje hiperlipidemija nosi, a mi smo ti koji moraju ustrajati u borbi.

LITERATURA:

1. Bytyçi I, Penson PE, Mikhailidis DP, Wong ND, Hernandez AV, Sahebkar A, et al. Prevalence of statin intolerance: a meta-analysis. Eur Heart J. 2022 Feb 16;ehac015. 

Povezani proizvodi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.