Uloga ljekarnika u liječenju onihomikoza

Autor: Željko Plantak, mag. pharm, ZU Salus

Onihomikoze su gljivične infekcije noktiju. Mogu zahvatiti sve dijelove nokta, od nokatne ploče do ležišta te matriksa nokta. To su najčešće bolesti noktiju i predstavljaju oko polovice svih poremećaja noktiju. Onihomikoze se javljaju u 10 % opće populacije, nešto češće u starijih osoba. Oko 90 % slučajeva onihomikoza uzrokovano je dermatofitima, a preostali slučajevi uzrokovani su kvasnicama te nedermatofitnim plijesnima.

Najčešći simptomi onihomikoza jesu zadebljanje i promjena boje nokta. Obično nema bolova ni drugih tjelesnih simptoma. Međutim, ako se ne liječi, može doći do upale kože ispod i oko nokta, što dovodi do pojave bolova.

Onihomikoze zahvaćaju nokte na prstima stopala deset puta češće nego nokte na prstima ruku zbog njihova sporijeg rasta, smanjene opskrbe krvlju i čestog zatvaranja u tamno i vlažno okruženje. 

Idealni uvjeti za razvoj gljivica toplo su i vlažno okruženje, a zatvorena obuća pogoduje stvaranju ovakvih uvjeta i olakšava nastanak i širenje infekcije. Širenje gljivičnih oboljenja događa se i u kontaktu s raznim vlažnim površinama, npr. bazena, svlačionica ili strunjača. Onihomikoze na prstima nogu često su udružene s gljivičnom infekcijom stopala. 

U liječenju onihomikoza koriste se antimikotici koji se primjenjuju lokalno, sistemski ili kombinacijom ovih dvaju načina. Kod ranog prepoznavanja infekcije i zahvaćenosti manje površine nokta jednog ili nekoliko prstiju učinkovitom se pokazala intenzivna terapija lokalnim antimikoticima (amorolfin 5 % i ciklopiroksolamin 8 %). 

U slučaju uznapredovalih ili raširenih onihomikoza liječenje se zasniva poglavito na sistemskoj terapiji, u kombinaciji s lokalnom terapijom ili bez nje. Sistemska terapija izbor je liječenja ako se lokalna terapija pokaže neučinkovitom, ako je zahvaćeno više od 50 % površine nokta, ako je zahvaćen matriks nokta ili kada je zahvaćeno više noktiju.

Velik broj pacijenata dolazi u ljekarnu u ranoj fazi infekcije.

Uloga ljekarnika je prepoznati infekciju, preporučiti odgovarajući medicinski proizvod ili lijek te prepoznati mogućnosti ili nemogućnosti samoliječenja.

Pacijenta također valja savjetovati o mjerama prevencije. U sprečavanju razvoja onihomikoza ključno je održavanje adekvatnih higijenskih mjera i izbjegavanje prekomjernog izlaganja vlazi. Nadalje, važno je provođenje liječenja gljivičnih infekcija stopala (kao što je atletsko stopalo), a kod boravka na javnim mjestima poput bazena svakako je potrebno nositi prikladnu obuću. Osobe koje su profesionalno izložene vlažnoj sredini trebaju koristiti zaštitne rukavice na poslu.

Ljekoviti lak s amorolfinom lijek je izbora u samoliječenju onihomikoza, odnosno jedini je bezreceptni lijek na našem tržištu za liječenje onihomikoza. Lak se primjenjuje na zahvaćenom noktu na prstima ruke ili stopala jednom tjedno. Pacijenta treba uputiti da je prije prve primjene laka neophodno zahvaćeno područje nokta (osobito površinu nokta) koliko je god moguće izrašpati. Površinu nokta treba potom očistiti i odmastiti pomoću komadića vate natopljenog alkoholom te zatim nanijeti ljekoviti lak. 

Liječenje onihomikoza izrazito je dugotrajno. Traje do šest mjeseci za nokte na rukama i 9 – 12 mjeseci za nokte na stopalima. Potreba za svakodnevnom primjenom lijeka ili drugih ljekovitih sredstava smanjuje suradljivost pacijenta, što posljedično smanjuje i pozitivne ishode liječenja. Zbog izrazite učinkovitosti, jednostavne primjene i doziranja jednom tjedno ljekoviti lak s amorolfinom najelegantnije je rješenje za neugodne gljivične infekcije noktiju.

Povezani proizvodi

FungilacSET 50 mg/ml ljekoviti lak za nokte

FungilacSET 50 mg/ml ljekoviti lak za nokte

Amorolfin iz ljekovitog FungilacSET laka za nokte uništava široki spektar gljivica koje uzrokuju infekcije nokta. Amorolfin prodire i širi se kroz ploču nokta te tako može djelovati i na teško dostupne gljive u ležištu nokta. Ovim načinom primjene sistemska apsorpcija djelatne tvari lijeka vrlo je mala.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.