Njega kože

Koža je organ koji često prvi daje informacije o stanju i zdravlju organizma, o godinama, o načinu na koji se odnosimo prema njoj i koliko je njegujemo.

Malo truda uloženog u njezinu njegu višestruko će nam se vratiti. Pravilna njega kože sastoji se od nekoliko koraka. Prvi je odabir odgovarajućih proizvoda za njegu. Kako bismo to učinili, najprije moramo upoznati stanje i vrstu naše kože.

Često je teško razgraničiti vrstu kože jer se koža, ovisno o godišnjem dobu, različito ponaša ili različiti dijelovi lica mogu imati simptome neke druge vrste kože. Ali uz savjet farmaceuta ili pregled kod stručnjaka dermatologa, moguće je odabrati pravu njegu.

Valja imati na umu da je koža sastavljena od vode koja se svakodnevno gubi, a s godinama se udio vode u koži drastično smanjuje.

Tako dječja koža sadrži oko 70 posto vode, dok ona odrasle osobe sadrži manje od 50 posto. Koža u male djece meka je poput baršuna i napeta zbog obilja vode u dubljim slojevima. U toj dobi svaka stanica kože živi u optimalnim uvjetima. Svakodnevna njega kože sačuvat će te optimalne uvjete. Vrijeme koje ćete za to utrošiti jest pet minuta ujutro i pet minuta uvečer.

Odabrani preparati moraju se savršeno uklopiti u fiziologiju kože i funkcionirati kao njezin prirodan omotač. Uz to, moraju izvršiti brojne druge zadaće: unijeti u kožu hranjive tvari, vitamine, ovlaživače, antioksidanse, oligoelemente, spriječiti gubitak vode, zaštititi od onečišćenja iz okoliša i pretjeranog djelovanja sunca te poslužiti i kao podloga za dekorativnu kozmetiku.

S obzirom na to da ove brojne zadaće jedan preparat ne može izvršiti sam, one se najčešće dijele između noćne i dnevne njege, krema s različitim teksturama u kojima su aktivni sastojci otopljeni na različit način i u različitim koncentracijama.

Tako možemo razlikovati kreme različitih namjena (hidratantne, hranjive, dnevne, noćne), fluide (proizvodi laganije teksture, često bez masnoće), gelove (nemasne teksture koje se posebno brzo upijaju i ostavljaju osjećaj svježine na koži) ili serume (proizvodi s visokom koncentracijom aktivnih sastojaka).

Nezaobilazni trenutak u njezi kože njezino je pravilno čišćenje.

Odabrani proizvodi nikako ne smiju biti agresivni, moraju očistiti kožu, ali ne smiju narušiti hidrolipidni sloj – prirodnu obranu kože. Nakon čišćenja, kožu je potrebno tonizirati jer tonik normalizira njezinu ravnotežu nakon čišćenja, uklanja ostatke sredstva za čišćenje te je priprema za njegu koja slijedi.

Povezani sadržaj

Akne

Akne

Akne su jedna od najčešćih bolesti kože koja nastaje zbog začepljenja žlijezda lojnica na licu i gornjem dijelu tijela sebumom, masnom supstancom koju stvaraju te žlijezde i koje dovode do pojave bubuljica. Najčešće se pojavljuju na licu, ali se mogu javiti i na leđima, ramenima, prsima i vratu. Vrlo je važno pravovremeno spriječiti prekomjeran razvoj bakterija kako ne bi došlo do upalnih promjena na koži.

Saznaj više
Rozacea

Rozacea

Rozacea je kronična recidivirajuća progresivna bolest kože s karakterističnim crvenilom koje se pojavljuje dijelovima lica poput obraza, nosa i brade. Bolest se tipično javlja nakon tridesete godine života i češće zahvaća žene, iako se može pojaviti kod bilo koga. Ako se pravovremeno ne liječi, rozacea ima tendenciju širenja tokom vremena što uzrokuje zdravstvene i estetske probleme.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.