Koža

Akne

Akne su jedna od najčešćih bolesti kože koja nastaje zbog začepljenja žlijezda lojnica na licu i gornjem dijelu tijela sebumom, masnom supstancom koju stvaraju te žlijezde i koje dovode do pojave bubuljica. Najčešće se pojavljuju na licu, ali se mogu javiti i na leđima, ramenima, prsima i vratu. Vrlo je važno pravovremeno spriječiti prekomjeran razvoj bakterija kako ne bi došlo do upalnih promjena na koži.

Akne se pojavljuju na mjestima na kojima su lojnice najbrojnije, najčešće na licu, ali se mogu javiti i na leđima, ramenima, prsima i vratu. Javljaju se u obliku komedona, papula, pustula, manjih čvorića te upaljenih cista.

Komedoni su neupalne promjene na koži koje su rezultat začepljenja žlijezda lojnica, a još se nazivaju bijelim prištićima i miteserima. Papule, pustule, čvorovi i ciste upalne su promjene na koži. Rezultat su razvoja bakterija. Posebno važnu ulogu u razvoju ovih upalnih promjena ima vrsta bakterije koja se naziva Propyonbacterium acne.

Akne mogu izazvati brojni uzročnici: hormonalne promjene (osobito u vrijeme puberteta i menstrualnog ciklusa), stres, hiperaktivnost lojnih žlijezda i akumuliranje mrtvih stanica kože, bakterije, iritacije kože, anabolni steroidi.

Postoji nekoliko oblika akni, a najčešće su akne vulgaris koje se prvenstveno javljaju u adolescenata u kojih hormonalne promjene uzrokuju povećanje žlijezda lojnica i stvaranje sebuma.

Gotovo svaka osoba u dobi od 12 do 17 godina ima akne (javljaju se kod 80 – 85 posto adolescenata). Promjene se nakon 20. godine obično povlače, no mogu potrajati i do 30., pa i 40. godine, osobito u žena (do 7 posto populacije u tim dobnim skupinama ima neki oblik akni).

Mjere liječenja akni ovise o stupnju akni, odnosno težini promjena na koži. Kod blažih oblika primjenjuje se lokalna terapija. Kod srednje teških i teških oblika uz lokalnu se terapiju primjenjuje i sistemska terapija.

Postoje pet grupa lijekova koji se upotrebljavaju za liječenje akni, a svaka grupa ima različite mehanizme djelovanja: lokalni antibiotici i antiseptici, lijekovi koji ometaju keratinizaciju, oralni antibiotici, kontraceptivi i analozi vitamina A.

Kod blažih oblika akni liječenje započinje adekvatnom njegom i čišćenjem kože blagim sredstvima za čišćenje. Uz to, koriste se lokalni antibiotici (klindamicin, eritromicin), antiseptici (benzoil-peroksid, azelaična kiselina) te lijekovi koji ometaju keratinizaciju (adapalen, tazaroten, tretinoin). Ovi se lijekovi mogu koristiti sami, ali u kombinaciji daju bolje rezultate. Čišćenjem kože i primjenom lokalne terapije postiže se otklanjanje viška masnoće i potiče ljuštenje kože. Time se sprečava začepljenje otvora folikula i stvaranje novih komedona, papula i pustula.

Rezultati lokalnog liječenja akni vidljivi su tek nakon 6-8 tjedana. U slučaju da lokalna terapija ne daje zadovoljavajuće rezultate, mogu se primijeniti oralni antibiotici. Antibiotike je potrebno uzimati duže vrijeme, najčešće nekoliko mjeseci. Uz antibiotike se obično provodi i lokalno liječenje. Kod oboljelih osoba ženskog spola koje imaju težak oblik akni koje ne reagiraju na oralne antibiotike i lokalno liječenje, u obzir dolazi i liječenje s oralnim kontraceptivima.

Kod najtežih oblika akni primjenjuje se analog vitamina A (izotretinoin) koji je vrlo djelotvoran, ali je liječenje, zbog mogućih nuspojava, potrebno provoditi pod nadzorom liječnika. Oprez je posebno potreban u bolesnica jer su ovi lijekovi strogo zabranjeni u trudnoći.

Rješenje iz JGL-a

Pantexol

Pantexol linija proizvoda za njegu kože štiti i njeguje kožu, potiče njezino zacjeljivanje te pomaže u obnovi i održavanju vlažnosti. 

Saznaj više

Povezane teme

Gljivice na noktima

Gljivice na noktima

S obzirom na to da uglavnom nisu bolne i da su nam stopala veći dio godine skrivena od pogleda, gljivične infekcije noktiju uglavnom ne primjećujemo, a ako ih i primijetimo, u većini slučajeva ih ignoriramo. Međutim, lijep izgled stopala u sandalama nije jedini razlog da nokte održavate u vrhunskoj formi. 

Saznaj više
Seboreja

Seboreja

Seborični dermatitis ili seboreja je kronična upala kože koja se javlja na područjima gdje su žlijezde lojnice najbrojnije i najgušće. Ovu bolest karakterizira izrazito masna koža koju uzrokuje prekomjerno lučenje loja. Najčešće se javlja u dojenčadi. Nešto češće se javlja u muškaraca. Iako je ovo kronična bolest, stanje kože se uz pravilnu terapiju može znatno poboljšati.

Saznaj više
Rozacea

Rozacea

Rozacea je kronična recidivirajuća progresivna bolest kože s karakterističnim crvenilom koje se pojavljuje dijelovima lica poput obraza, nosa i brade. Bolest se tipično javlja nakon tridesete godine života i češće zahvaća žene, iako se može pojaviti kod bilo koga. Ako se pravovremeno ne liječi, rozacea ima tendenciju širenja tokom vremena što uzrokuje zdravstvene i estetske probleme.

Saznaj više
Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis

Ova bolest je kronična recidivirajuća dermatoza koju karakteriziraju simptomi poput kroničnog svrbeža, suhoće kože i ekcem. Uzroci atopijskog dermatitisa nisu do kraja razjašnjeni, a najčešće se javlja u ranoj dječjoj dobi. Kod većine bolesnika simptomi bolesti se povuku do puberteta, a tek određeni broj oboljelih ima doživotne tegobe.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.