Koža

Seboreja

Seborični dermatitis ili seboreja je kronična upala kože koja se javlja na područjima gdje su žlijezde lojnice najbrojnije i najgušće. Ovu bolest karakterizira izrazito masna koža koju uzrokuje prekomjerno lučenje loja. Najčešće se javlja u dojenčadi. Nešto češće se javlja u muškaraca. Iako je ovo kronična bolest, stanje kože se uz pravilnu terapiju može znatno poboljšati.

Promjene su nazočne na tzv. seborojičkim područjima kože na kojima su lojnice najbrojnije. Na nastanak seboreje ponajprije utječu nasljedni čimbenici, potom hormonalni te nadasve emocionalni čimbenici (stres) i pojedini nutritivni čimbenici (alkoholna pića, začinjena hrana i dr.).

Pojačano lučenje loja potiču i neki lijekovi poput kortikosteroida, sintetičkih gestagena i trankvilizatora, a također je uočeno u bolesnika s primjerice Parkinsonovom bolešću. Seboreja je nadalje i značajan predisponirajući čimbenik za razvoj seborojičkog dermatitisa, acne vulgaris, rozaceje i gram-negativnog folikultisa.

Klinički je na seborojičkim područjima koža masna, sjajna, otvori folikula su prošireni, a zbog zastoja loja u folikulima opažaju se i brojni komedoni na koži lica. Kosa se brzo masti, a promjene su često praćene ljuskanjem vlasišta. Ako se na tim seborojičkim područjima kože razvije upala, riječ je o seborojičkom dermatitisu.

U liječenju se preporučuje primjena šampona koji sadrže sumpor, selenijev sulfid, cink pirition ili katran odnosno magistralni alkoholni pripravci s dodatkom sumpora, salicilne kiseline i rezorcina. Promjene su kroničnog tijeka, a ljeti bolesniku predstavljaju veći problem, dijelom stoga što su praćene i pojačanim znojenjem.

Rješenje iz JGL-a

Pantexol

Pantexol linija proizvoda za njegu kože štiti i njeguje kožu, potiče njezino zacjeljivanje te pomaže u obnovi i održavanju vlažnosti. 

Saznaj više

Povezane teme

Gljivice na noktima

Gljivice na noktima

S obzirom na to da uglavnom nisu bolne i da su nam stopala veći dio godine skrivena od pogleda, gljivične infekcije noktiju uglavnom ne primjećujemo, a ako ih i primijetimo, u većini slučajeva ih ignoriramo. Međutim, lijep izgled stopala u sandalama nije jedini razlog da nokte održavate u vrhunskoj formi. 

Saznaj više
Rozacea

Rozacea

Rozacea je kronična recidivirajuća progresivna bolest kože s karakterističnim crvenilom koje se pojavljuje dijelovima lica poput obraza, nosa i brade. Bolest se tipično javlja nakon tridesete godine života i češće zahvaća žene, iako se može pojaviti kod bilo koga. Ako se pravovremeno ne liječi, rozacea ima tendenciju širenja tokom vremena što uzrokuje zdravstvene i estetske probleme.

Saznaj više
Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis

Ova bolest je kronična recidivirajuća dermatoza koju karakteriziraju simptomi poput kroničnog svrbeža, suhoće kože i ekcem. Uzroci atopijskog dermatitisa nisu do kraja razjašnjeni, a najčešće se javlja u ranoj dječjoj dobi. Kod većine bolesnika simptomi bolesti se povuku do puberteta, a tek određeni broj oboljelih ima doživotne tegobe.

Saznaj više
Akne

Akne

Akne su jedna od najčešćih bolesti kože koja nastaje zbog začepljenja žlijezda lojnica na licu i gornjem dijelu tijela sebumom, masnom supstancom koju stvaraju te žlijezde i koje dovode do pojave bubuljica. Najčešće se pojavljuju na licu, ali se mogu javiti i na leđima, ramenima, prsima i vratu. Vrlo je važno pravovremeno spriječiti prekomjeran razvoj bakterija kako ne bi došlo do upalnih promjena na koži.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.