Koža

Rozacea

Rozacea je kronična recidivirajuća progresivna bolest kože s karakterističnim crvenilom koje se pojavljuje dijelovima lica poput obraza, nosa i brade. Bolest se tipično javlja nakon tridesete godine života i češće zahvaća žene, iako se može pojaviti kod bilo koga. Ako se pravovremeno ne liječi, rozacea ima tendenciju širenja tokom vremena što uzrokuje zdravstvene i estetske probleme.

Crvenilo s vremenom napreduje, odnosno pojavljuju se proširene krvne žile (teleangiektazije). U najtežim slučajevima dolazi do infiltracije i bujanja vezivnog tkiva kože, što dovodi do povećanja i promjena na nosu te se naziva rinofimom.

Procjenjuje se da od ove bolesti obolijeva od 0,5 do 10 posto populacije. Češće se javlja kod osoba svijetle puti i svijetlih očiju.

Pravi uzrok bolesti još nije pronađen, no radi se o utjecaju niza faktora okoliša i nasljeđa. Bolest se tipično javlja nakon tridesete godine života i nešto je češća kod žena. Bolesnici s rozaceom žale se na povremenu pojavu crvenila na licu koja je obično povezana s nekim provocirajućim faktorima.

Razni su provocirajući faktori koji se povezuju s pojavom crvenila i napredovanjem bolesti: toplo vrijeme, tjelovježba, jako začinjena hrana, hladno vrijeme, topla kupka, vjetar, alkohol, emocionalni stres, izlaganje suncu, sredstva za njegu kože, topli napici.

Na početku bolesti pojava je crvenila prolazna i isključivo je povezana s provocirajućim faktorima. Napredovanjem bolesti pojave crvenila lica sve su učestalije te se, uz njih, javljaju peckanje i žarenje u licu. Crvenilo lica postaje trajno. Dolazi do širenja krvnih žilica (teleangiektazija) i otoka lica koji može postati trajan. Mogu se razviti očni simptomi poput peckanja i svrbeža očiju te razvoja crvenila bjeloočnice. Daljnjim napredovanjem bolesti i razvijanjem upalnih promjena koža lica poprima izgled kao kod težih oblika akni. Bujanjem vezivnog tkiva dolazi do povećanja i promjena na nosu. Ta se promjena na nosu naziva rinofimom.

Rozacea nije teška bolest, ali značajno utječe na kvalitetu života.

Može se zamijeniti s nekim drugim kožnim bolestima, kao što su: akne, kontaktni dermatitis, seboroični dermatitis, sistemski lupus eritematozus, steroidna rozacea, itd. Jako je važno na vrijeme postaviti dijagnozu i provesti adekvatnu terapiju kako bi se spriječilo napredovanje bolesti u teže kliničke oblike.

Liječenje je rozacee simptomatsko i ovisi o ozbiljnosti bolesti. Prije svega, treba izbjegavati sve provocirajuće faktore koji dovode do pojave „napada“ crvenila. Potrebno je obratiti pozornost da se kod njege lica koriste kozmetički preparati koji su hipoalergijski i nisu iritirajući.

Od lijekova, najčešće se primjenjuje lokalna terapija koja na crvenilo i upalu djeluje simptomatski. Koriste se lokalni antibiotici (metronidazol) i azelaična kiselina. Liječenje se provodi nekoliko mjeseci te se kod postignutog odgovarajućeg kliničkog odgovora daljnje liječenje prilagođava tijeku bolesti. Ponekad je potrebno provesti sistemsko liječenje antibioticima (doksiciklin, tetraciklin).

Unatoč tome što je rozacea kronična bolest koja postupno napreduje, konačni ishod bolesti značajno ovisi o samom pacijentu, njegovom ponašanju i pridržavanju preporuka za liječenje.

Rješenje iz JGL-a

Pantexol

Pantexol linija proizvoda za njegu kože štiti i njeguje kožu, potiče njezino zacjeljivanje te pomaže u obnovi i održavanju vlažnosti. 

Saznaj više

Povezane teme

Gljivice na noktima

Gljivice na noktima

S obzirom na to da uglavnom nisu bolne i da su nam stopala veći dio godine skrivena od pogleda, gljivične infekcije noktiju uglavnom ne primjećujemo, a ako ih i primijetimo, u većini slučajeva ih ignoriramo. Međutim, lijep izgled stopala u sandalama nije jedini razlog da nokte održavate u vrhunskoj formi. 

Saznaj više
Seboreja

Seboreja

Seborični dermatitis ili seboreja je kronična upala kože koja se javlja na područjima gdje su žlijezde lojnice najbrojnije i najgušće. Ovu bolest karakterizira izrazito masna koža koju uzrokuje prekomjerno lučenje loja. Najčešće se javlja u dojenčadi. Nešto češće se javlja u muškaraca. Iako je ovo kronična bolest, stanje kože se uz pravilnu terapiju može znatno poboljšati.

Saznaj više
Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis

Ova bolest je kronična recidivirajuća dermatoza koju karakteriziraju simptomi poput kroničnog svrbeža, suhoće kože i ekcem. Uzroci atopijskog dermatitisa nisu do kraja razjašnjeni, a najčešće se javlja u ranoj dječjoj dobi. Kod većine bolesnika simptomi bolesti se povuku do puberteta, a tek određeni broj oboljelih ima doživotne tegobe.

Saznaj više
Akne

Akne

Akne su jedna od najčešćih bolesti kože koja nastaje zbog začepljenja žlijezda lojnica na licu i gornjem dijelu tijela sebumom, masnom supstancom koju stvaraju te žlijezde i koje dovode do pojave bubuljica. Najčešće se pojavljuju na licu, ali se mogu javiti i na leđima, ramenima, prsima i vratu. Vrlo je važno pravovremeno spriječiti prekomjeran razvoj bakterija kako ne bi došlo do upalnih promjena na koži.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.