Koža

Gljivice na noktima

S obzirom na to da uglavnom nisu bolne i da su nam stopala veći dio godine skrivena od pogleda, gljivične infekcije noktiju uglavnom ne primjećujemo, a ako ih i primijetimo, u većini slučajeva ih ignoriramo. Međutim, lijep izgled stopala u sandalama nije jedini razlog da nokte održavate u vrhunskoj formi. 

Gljivične infekcije noktiju poznate i kao onihomikoza ne prolaze same od sebe, a ako se ne liječe, gljivice će se proširiti i na kraju mogu uništiti nokat.

Do gljivične infekcije dolazi zbog prekomjernog rasta i razmnožavanja gljivica u noktu, ispod ploče nokta ili na njoj. Riječ je o relativno čestom zdravstvenom problemu koji pogađa oko 10 % stanovništva. Kako gljivicama pogoduju topla, vlažna okruženja, ne čudi da u unutrašnjosti zatvorene cipele često dolazi do njihovog pretjeranog razmnožavanja, a posljedično i infekcije. 

Gljivice mogu zahvatiti samo dio nokta, čitav nokat ili njih nekoliko. Infekcija počinje žućkastom točkom ispod nokta, tik uz njegov slobodni rub. Kako se gljivice razmnožavaju, a infekcija širi, nokat počinje mijenjati boju i zadebljavati se te postaje krhak na rubovima.

Simptomi gljivične infekcije noktiju su:

  • zadebljani nokat
  • promjena boje u žućkasto-smeđu
  • krhki nokti koji se “mrve” i ljušte
  • promjena oblika nokta
  • nokat se odvaja od ležišta
  • iz nokta se širi neugodan miris.

Smatra se da je infekcija izliječena u trenutku kada je izrastao novi zdravi nokat i niti jedan njegov dio više nije zahvaćen infekcijom. Nažalost, gljivične infekcije noktiju su uglavnom vrlo tvrdoglave, liječenje je dugotrajno, a infekcija se nerijetko vrati. Dio razloga je u tome što velik dio godine provodimo u zatvorenim cipelama i tako gljivicama osiguravamo plodno tlo za rast i razmnožavanje. Uz to, nokti, pogotovo na nožnim prstima, sporo rastu i potrebno je čak od devet do 12 mjeseci da bi izrastao u potpunosti nov nokat.

S obzirom na to da su gljivične infekcije mukotrpne, važno je ustrajati u liječenju kako bi se izbjegle potencijalne komplikacije kao što su širenje infekcije na druge nokte ili druge dijelove tijela, pa čak i krvotok te preveniranje gljivične infekcije noktiju

U slučaju da bolujete od šećerne bolesti i sumnjate na gljivičnu infekciju nokta, svakako se posavjetujte s liječnikom - dijabetičari imaju veći rizik od razvoja komplikacija uzrokovanih onihomikozom.

Povezane teme

Seboreja

Seboreja

Seborični dermatitis ili seboreja je kronična upala kože koja se javlja na područjima gdje su žlijezde lojnice najbrojnije i najgušće. Ovu bolest karakterizira izrazito masna koža koju uzrokuje prekomjerno lučenje loja. Najčešće se javlja u dojenčadi. Nešto češće se javlja u muškaraca. Iako je ovo kronična bolest, stanje kože se uz pravilnu terapiju može znatno poboljšati.

Saznaj više
Rozacea

Rozacea

Rozacea je kronična recidivirajuća progresivna bolest kože s karakterističnim crvenilom koje se pojavljuje dijelovima lica poput obraza, nosa i brade. Bolest se tipično javlja nakon tridesete godine života i češće zahvaća žene, iako se može pojaviti kod bilo koga. Ako se pravovremeno ne liječi, rozacea ima tendenciju širenja tokom vremena što uzrokuje zdravstvene i estetske probleme.

Saznaj više
Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis

Ova bolest je kronična recidivirajuća dermatoza koju karakteriziraju simptomi poput kroničnog svrbeža, suhoće kože i ekcem. Uzroci atopijskog dermatitisa nisu do kraja razjašnjeni, a najčešće se javlja u ranoj dječjoj dobi. Kod većine bolesnika simptomi bolesti se povuku do puberteta, a tek određeni broj oboljelih ima doživotne tegobe.

Saznaj više
Akne

Akne

Akne su jedna od najčešćih bolesti kože koja nastaje zbog začepljenja žlijezda lojnica na licu i gornjem dijelu tijela sebumom, masnom supstancom koju stvaraju te žlijezde i koje dovode do pojave bubuljica. Najčešće se pojavljuju na licu, ali se mogu javiti i na leđima, ramenima, prsima i vratu. Vrlo je važno pravovremeno spriječiti prekomjeran razvoj bakterija kako ne bi došlo do upalnih promjena na koži.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.