Kako imunitet utječe na pojavu gljivica na nogama?

Ako ste već imali iskustva s atletskim stopalom ili gljivičnim infekcijama nokta, znate da je u pitanju teško iskorjenjiv, dosadan i zamoran problem. 

A ako vam se infekcije, nakon što ste ih uspješno izliječili, redovito vraćaju, moguće je da vam je oslabljen imunitet.

Iako se javljaju i kod potpuno zdravih ljudi, ako ste iz nekog razloga imunokompromitirani, mnogo su veće šanse da ćete razviti neku gljivičnu infekciju, pa tako i onihomikozu. Naime, ako imunološki sustav ne radi kako bi trebao, nije učinkovit u borbi protiv gljivica i njihovih spora koje susrećemo na svakom koraku.

Tko mora posebno paziti na zdravlje noktiju?

Osim dijabetičara koji često imaju smanjen protok krvi u ekstremitetima, što može dovesti do smanjenog dotoka kisika i hranjivih tvari do noktiju i tako povećati rizik od infekcije, povećanu pažnju na zdravlje noktiju, a posebno onih na stopalima, trebale bi obraćati osobe zaražene HIV-om, kao i one s Downovim sindromom.

Također, neka autoimuna stanja mogu povećati šanse za razvoj onihomikoze. Zahvaljujući alopeciji, nokti mogu oslabjeti i početi se “mrviti”, a Hashimoto sindrom može uzrokovati listanje noktiju. Kod osoba koje boluju od psorijatičnog artritisa ili lupusa nokti na stopalima mogu jako zadebljati i početi se odvajati od podloge. Osim što je ove simptome lako zamijeniti za onihomikozu, oni smanjuju sposobnost nokta da se obrani od infekcije.

Uz pojedina zdravstvena stanja koja oslabljuju imunitet, neki lijekovi čine isto. Određene dijagnoze zahtijevaju terapiju koja kao nuspojavu ima oslabljivanje imuniteta i tako oboljele čini podložnijima gljivičnim infekcijama.

Kemoterapija

Iako spašava živote, kemoterapija, nažalost, ne dolazi bez posljedica. Samo jedna od njih je oslabljen imunitet zbog čega onkološki bolesnici nerijetko muku muče i s onihomikozom.

Kortikosteroidi

Riječ je o protuupalnim lijekovima koji djeluju tako da smanjuju aktivnost imunološkog sustava, a koriste se za širok raspon stanja - njima se često tretiraju astma, alergijske reakcije te niz autoimunih stanja kao što su reumatoidni artritis i lupus.

Inhibitori TNF-a

Lijekovi koji se koriste za tretiranje autoimunih bolesti kao što su reumatoidni artritis, psorijaza i upalne bolesti crijeva.

Kako pomoći imunitetu u borbi protiv gljivica?

Prevencija je najbolji lijek protiv gljivičnih infekcija. Pogotovo u ljetnim mjesecima, kad se stopala pojačano znoje, vodite računa o tome da redovito izmjenjujete čarape i cipele te ostavite dovoljno prostora da se obuća osuši prije ponovnog nošenja. Ne dijelite škarice ili grickalice za nokte s drugima i ne hodajte bosi na javnim mjestima gdje je opasnost od zaraze mnogo veća.

Jednako tako, prehrana koja obiluje namirnicama s antimikotičnim svojstvima pomoći će dovesti u red vaš crijevni mikrobiom i ojačati imunitet te tako pomoći tijelu u borbi protiv onihomikoze. U dnevni meni uključite više fermentiranih namirnica, maslinovog ulja, luka i češnjaka. I đumbir ima jaka protugljivična svojstva, kao i kajenska paprika i citrusno voće, a pogotovo limun i limeta.

Također, za uspješnu borbu protiv gljivičnih infekcija nije dovoljno samo uključiti namirnice koje gljivice ne vole, važno je izbaciti one koje pogoduju njihovom razvoju. Gljivice vole ugljikohidrate pa se onima koji se bore s gljivičnim infekcijama, ali i svima koji žele sačuvati zdravlje, preporučuje izbjegavanje šećera, prerađene hrane i alkoholnih pića.

Kako se liječe gljivice na noktima?

Nažalost, gljivične infekcije noktiju su uglavnom vrlo tvrdoglave, liječenje je dugotrajno, a infekcija se nerijetko vrati i kod potpuno zdravih ljudi, ne samo imunokompromitiranih. Lijekovi koje koristimo za tretiranje gljivičnih infekcija zovu se antimikotici, a,ovisno o ozbiljnosti infekcije i veličini zahvaćenog područja, postoji niz načina na koje je moguće tretirati onihomikozu.

Bezreceptni lijekovi u obliku laka za nokte daju izvrsne rezultate, a kod odabira preparata obratite pažnju na spektar gljivica na koje djeluje. FungilacSET je ljekoviti lak za nokte čija djelatna tvar amorolfin djeluje na sve uzročnike gljivičnih infekcija noktiju. Nanosi se samo jednom tjedno, a preko njega je moguće nanijeti i dekorativni lak za nokte - na taj ćete način sakriti svoj “nedostatak”, osigurati kontinuitet u liječenju i postići najbolje rezultate.

Izvori

https://www.cdc.gov/fungal/infections/immune-system.html

https://www.cdc.gov/fungal/infections/index.html

https://www.aestheticfootspecialist.com/blog/how-a-weak-immune-system-can-cause-nail-problems

https://krenizdravo.dnevnik.hr/zdravlje/kortikosteroidi-mocni-lijekovi-koji-su-na-losem-glasu-zbog-nuspojava-lijecnik-otkriva-kako-pomazu-popis-nuspojava-i-kako-funkcionira-prestanak-uzimanja

https://www.compleetfeet.co.uk/foot-fungus-immune-system-challenge-k-waller/

https://www.birminghamhealthpartners.co.uk/how-does-our-immune-system-deal-with-fungal-and-viral-infections/

Rješenje iz JGL-a

Povezane teme

Zašto je opasno ignorirati gljivice na noktima?

Zašto je opasno ignorirati gljivice na noktima?

Ako problem ignoriramo, ne znači da će nestati, posebno ako je riječ o zdravlju. Iako na prvi pogled djeluje banalno, a pogotovo usporedimo li ga s ozbiljnim problemima kao što su rak ili dijabetes, požutjeli nokat nije u potpunosti bezopasan. Gljivična infekcija nokta, drugim imenom onihomikoza, dugoročno može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i ostaviti dugotrajne posljedice.

Saznaj više
Kako prepoznati gljivice na noktima?

Kako prepoznati gljivice na noktima?

Kako temperature rastu i približava se sezona sandala i bosih nogu, sve više ljudi obraća pozornost na izgled stopala, a samim time i zdravlje noktiju. Ako su na noktima vidljive promjene u vidu boje, oblika ili debljine same ploče, moguće je da imate gljivičnu infekciju, no jednako tako moguće je da je riječ  o nekom drugom, manje ili više ozbiljnom, zdravstvenom problemu.

Saznaj više
Gljivice na noktima: uzroci, simptomi i liječenje

Gljivice na noktima: uzroci, simptomi i liječenje

S obzirom na to da uglavnom nisu bolne i da su nam stopala veći dio godine skrivena od pogleda, gljivične infekcije noktiju uglavnom ne primjećujemo, a ako ih i primijetimo, u većini slučajeva ih ignoriramo. Međutim, lijep izgled stopala u sandalama nije jedini razlog da nokte održavate u vrhunskoj formi. 

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.