Tko je izložen povećanom riziku od gljivičnih infekcija noktiju?

Gljivice na noktima, poznate i kao onihomikoza, čest su i tvrdokoran zdravstveni problem koji može uzrokovati niz različitih simptoma kao što su zadebljanje ploče, promjena boje i teksture te povećana krhkost i lomljivost nokta. 

Nokti pogođeni onihomikozom mogu biti bolni i izazivati nelagodu pri hodu, a u težim slučajevima gljivične infekcije mogu trajno oštetiti nokat.

Iako je “pokupiti” mogu baš svi, postoje čimbenici koji povećavaju rizik od dobivanja gljivične infekcije nokta, ali i otežavaju liječenje. Na neke od njih možemo utjecati – primjerice, možemo voditi računa o tome da su čarape koje nosimo izrađene od prirodnih materijala i da stopalo u njima diše, a na neke, nažalost, ne možemo. 

Spol

Jedan od faktora na koji ne možemo utjecati je spol. Naime, gljivične infekcije čak tri puta češće pogađaju muškarce nego žene, iako još uvijek nije jasno zašto. Žene, s druge strane, gljivične infekcije shvaćaju osobnije i teže se nose s estetskim faktorom tog problema.

Dob

Dok među mlađima od gljivične infekcije pati deset posto stanovništva, kod osoba starijih od 70 godina onihomikoza se javlja u čak 50 posto pojedinaca. Zašto? Kako starimo, zbog prirodne degeneracije i smanjenog dotoka krvi u stopala, nokti postaju sve slabiji i skloniji pucanju, a sitni prorezi i oštećenja su savršen ulaz za gljivice.

I liječenje je teže i dugotrajnije kod starijih osoba – njihovi nokti rastu sporije što otežava proizvodnju novih, zdravih stanica koje bi zamijenile zaražene.

Oslabljen imunitet

Osobe oslabljena imuniteta osjetljivije su na gljivične infekcije. Stoga bi onkološki bolesnici koji primaju kemoterapiju, zaraženi HIV-om ili osobe koje zbog nekog drugog zdravstvenog problema konzumiraju imunosupresive trebali veću pozornost pridavati zdravlju stopala.

Dijabetes

Osobe koje boluju od šećerne bolesti često imaju smanjen protok krvi u ekstremitetima, što može dovesti do smanjenog dotoka kisika i hranjivih tvari do noktiju te povećati rizik od infekcije. Također, dijabetičari nerijetko pate od periferne neuropatije, oštećenja perifernih živaca, koja može uzrokovati smanjenje osjeta u prstima. Tako osoba koja boluje od šećerne bolesti može dobiti gljivičnu infekciju, ali ako ne osjeća bol ili nelagodu, možda neće primijetiti simptome sve dok infekcija ne postane ozbiljnija i teža za iskorijeniti.

Psorijaza

Ova autoimuna bolest uzrokuje kroničnu upalu kože, a osim kože tijela, može zahvatiti vlasište i nokte. Kod osoba koje boluju od psorijaze promjene na noktima se javljaju u obliku zadebljanja, udubljenja i rupica te promjene boje nokta zbog čega se gljivična infekcija nerijetko zamjenjuje za onihomikozu i obratno.

Zbog oštećenja uzrokovanih psorijazom, gljivicama je olakšan prodor u nokat, a uz to, liječenje psorijaze može dodatno oslabiti imunitet i povećati rizik od infekcije.

Oštećenja nokta

Gljivice uglavnom inficiraju nokat prodorom u sitne posjekotine na koži oko nokta, kroz pukotine na noktu ili kroz prostor između nokta i prsta. Do takvih oštećenja obično dolazi uslijed sportskih aktivnosti ili lošeg izbora obuće. Uvijek nosite obuću koja odgovara vašem broju, izbjegavajte preuske modele ili one koji pritišću nokte.  

Na koje rizične faktore možete utjecati?

S obzirom na to da gljivice vole tamna i vlažna mjesta, a i osobe koje nemaju izražene higijenske navike, poželjno je promijeniti sve faktore koji povećavaju rizik od infekcije. Osobe koje puno vremena provode u vodi i redovito imaju vlažna stopala, nose gumenu obuću više sati dnevno ili hodaju bosi na vlažnim javnim mjestima kao što su bazeni ili svlačionice morale bi veću pažnju posvetiti zdravlju stopala. Također, prestanak pušenja će, osim na zdravlje srca i pluća, imati blagotvoran učinak na zdravlje stopala.

 

Izvori

https://www.advancedfootdocs.com/blog/2014/09/know-your-nail-fungus-risk-factors/

https://www.linkedin.com/pulse/when-comes-toenail-fungus-men-from-mars-women-venus-irit-van-ham/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11303-toenail-fungus

https://www.aad.org/public/diseases/a-z/nail-fungus-causes

https://www.seasons.com/treating-preventing-nail-fungus-elderly/2491913/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4689496/

https://psorijaza.hr/o-psorijazi/pridruzene-bolesti/psorijaza-noktiju/

Baran R. Topical antifungal drugs for the treatment of onychomycosis: an overview of current strategies for monotherapy and combination therapy. JEADV 2005; 19: 21-29

Sigurgeirsson B. Application of cosmetic nail varnish does not aect the antifungal ecacy of amorolfine 5% nail lacquer in the treatment of distal subungual toenail onychomycosis: results of a randomised active-controlled study and in vitro assays. Mycoses 2016;59(5):319-26.

Westerberg PD. Onychomycosis: Current trends in diagnosis and treatment. Am Fam Physician 2013;88(11):762-70.

Vender RB, Lynde CW, Poulin Y. Prevalence and Epidemiology of Onychomycosis. Journal of Cutaneous Medicine and Surgery, Vol 10, Suppl 2 (December), 2006: pp S28–S33.

Elewski BE. Onychomycosis: Pathogenesis, Diagnosis, and Management. Clin Microbiol Rev. 1998 Jul;11(3):415-29

Winston JA, Miller JL. Treatment of Onychomycosis in Diabetic Patients. Clin Diabetes2006;24(4):160–166.

Fich F, Abrazua-Arava A, Perez M, Nahum Y, Leon E. Candida Parapsilosis and Candida Guillermondii: Emerging Pathogens in Nail Candidiasis. Indian J Dermatol.2014 Jan-Feb; 59(1): 24–29.

Hay R. The future of onychomycosis therapy may involve a combination of approaches. Br J ermatol 2001;145 Suppl 60:3-8.

Rješenje iz JGL-a

Povezane teme

Zašto je opasno ignorirati gljivice na noktima?

Zašto je opasno ignorirati gljivice na noktima?

Ako problem ignoriramo, ne znači da će nestati, posebno ako je riječ o zdravlju. Iako na prvi pogled djeluje banalno, a pogotovo usporedimo li ga s ozbiljnim problemima kao što su rak ili dijabetes, požutjeli nokat nije u potpunosti bezopasan. Gljivična infekcija nokta, drugim imenom onihomikoza, dugoročno može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i ostaviti dugotrajne posljedice.

Saznaj više
Kako prepoznati gljivice na noktima?

Kako prepoznati gljivice na noktima?

Kako temperature rastu i približava se sezona sandala i bosih nogu, sve više ljudi obraća pozornost na izgled stopala, a samim time i zdravlje noktiju. Ako su na noktima vidljive promjene u vidu boje, oblika ili debljine same ploče, moguće je da imate gljivičnu infekciju, no jednako tako moguće je da je riječ  o nekom drugom, manje ili više ozbiljnom, zdravstvenom problemu.

Saznaj više
Gljivice na noktima: uzroci, simptomi i liječenje

Gljivice na noktima: uzroci, simptomi i liječenje

S obzirom na to da uglavnom nisu bolne i da su nam stopala veći dio godine skrivena od pogleda, gljivične infekcije noktiju uglavnom ne primjećujemo, a ako ih i primijetimo, u većini slučajeva ih ignoriramo. Međutim, lijep izgled stopala u sandalama nije jedini razlog da nokte održavate u vrhunskoj formi. 

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.