Kako prepoznati i liječiti gljivice na noktima kod djece?

Dok su kod odraslih uobičajen zdravstveni problem, gljivične infekcije noktiju kod djece prilično su rijetke - istraživanja pokazuju da udio dječje onihomikoze u svim zabilježenim slučajevima iznosi tek nešto više od dva posto.

Jedan od razloga je to što dječji nokti mnogo brže rastu, a i površinom su manji nego kod odraslih , što ih čini manje povoljnom okolinom za razvoj gljivica. Međutim, istraživanja posljednjih godina ukazuju na to da je dječja onihomikoza u porastu zbog čega je važno na vrijeme prepoznati i liječiti ovaj teško iskorjenjiv problem.

Zašto je važno prepoznati gljivičnu infekciju na vrijeme?

Kao i kod odraslih, rano detektiranje ključno je za sprječavanje širenja infekcije na druge nokte. Uz to, vjerojatnost uspješnog liječenja veća je kod lakših slučajeva onihomikoze, a i preparati za liječenje gljivičnih infekcija noktiju, poput lakova za nokte s antimikoticima, imaju visok postotak učinkovitosti kod blažih infekcija.

Kako izgledaju i što uzrokuje gljivice na dječjim noktima?

Kao i kod odraslih, prvi simptomi onihomikoze kod djece su promjena boje te zadebljanje nokta. U težim slučajevima, nokat postaje krhak i počinje se mrviti, širiti neugodan miris i odvajati se od ležišta. Iako u većini slučajeva gljivične infekcije noktiju kod djece nisu opasne, primijetite li simptome onihomikoze, poželjno je obratiti se liječniku koji će postaviti dijagnozu i potvrditi da uzrok deformacije nokta slučajno nije nešto drugo.

Do zaraze gljivičnom infekcijom kod djece dolazi na slične načine kao i kod odraslih.

  • Neadekvatna higijena je glavni uzrok većine gljivičnih infekcija noktiju. Pobrinite se za to da dijete redovito pere ruke i stopala te da ih prije obuvanja čarapa i cipela dobro osuši kako bi se izbjeglo stvaranje pogodne mikroklime za razvoj gljivica u obući.
  • Ako netko od ukućana ima gljivičnu infekciju noktiju, moguće je da će se dijete - kao i ostali članovi kućanstva - njome zaraziti.
  • I urasli nokat može biti kriv za gljivičnu infekciju: sitne ozljede koje nastaju pritiskom nokta u okolno tkivo mogu gljivicama olakšati penetraciju u organizam.
  • Djeca koja grizu nokte na rukama i nogama ili ih često stavljaju u usta imaju veće šanse za razvoj onihomikoze.

Osim rizičnih ponašanja, pojedina zdravstvena stanja mogu povećati rizik od razvoja gljivične infekcije. Roditelji čija djeca boluju od dijabetesa tipa 1 ili 2 trebali bi obratiti više pažnje na zdravlje noktiju svojih mališana, kao i oni čija djeca imaju oslabljen imunitet. Također, djeca s Downovim sindromom imaju veći rizik od razvoja onihomikoze.

Kako pomoći djeci u liječenju onihomikoze?

Pridržavanje liječničkih uputa teško je odraslima, a kamoli djeci. S obzirom na to da znamo koliko je teško ustrajati u liječenju, ključno je da se roditelji aktivno uključe u tretiranje onihomikoze kod djece.

  • Lakovi za nokte s protugljivičnim sastojcima najčešći su izbor za tretiranje dječje onihomikoze. Pobrinite se za to da dijete redovito, sukladno uputama o lijeku, obnavlja lak kako biste osigurali uspješno liječenje.
  • Obratite veću pažnju na higijenu. 
  • Pokušajte objasniti djetetu zašto je važno da ne grize nokte i ne stavlja ruke ili stopala u usta, a pogotovo ako nisu čisti.
  • Prije ponovnog nošenja, cipele bi trebalo dobro osušiti i dezinficirati. Potrudite se da dijete izmjenjuje obuću svaki drugi dan i da je ne dijeli s braćom ili prijateljima. Također, važno je da obuća djetetu pristaje, a ne da mu je prevelika ili premala.
  • Obavezno perite čarape nakon svakog nošenja - ako odjeću perete na nižim temperaturama, obavezno je glačajte, pa tako i čarape, kako biste osigurali da je sigurna za ponovno nošenje, bez straha od zaraze. Ako se djetetu jako znoje stopala, čarape po potrebi mijenjajte više puta dnevno.

 

Izvori

Rješenje iz JGL-a

Povezane teme

Zašto je opasno ignorirati gljivice na noktima?

Zašto je opasno ignorirati gljivice na noktima?

Ako problem ignoriramo, ne znači da će nestati, posebno ako je riječ o zdravlju. Iako na prvi pogled djeluje banalno, a pogotovo usporedimo li ga s ozbiljnim problemima kao što su rak ili dijabetes, požutjeli nokat nije u potpunosti bezopasan. Gljivična infekcija nokta, drugim imenom onihomikoza, dugoročno može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i ostaviti dugotrajne posljedice.

Saznaj više
Kako prepoznati gljivice na noktima?

Kako prepoznati gljivice na noktima?

Kako temperature rastu i približava se sezona sandala i bosih nogu, sve više ljudi obraća pozornost na izgled stopala, a samim time i zdravlje noktiju. Ako su na noktima vidljive promjene u vidu boje, oblika ili debljine same ploče, moguće je da imate gljivičnu infekciju, no jednako tako moguće je da je riječ  o nekom drugom, manje ili više ozbiljnom, zdravstvenom problemu.

Saznaj više
Gljivice na noktima: uzroci, simptomi i liječenje

Gljivice na noktima: uzroci, simptomi i liječenje

S obzirom na to da uglavnom nisu bolne i da su nam stopala veći dio godine skrivena od pogleda, gljivične infekcije noktiju uglavnom ne primjećujemo, a ako ih i primijetimo, u većini slučajeva ih ignoriramo. Međutim, lijep izgled stopala u sandalama nije jedini razlog da nokte održavate u vrhunskoj formi. 

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.