Gljivice na noktima: uzroci, simptomi i liječenje

S obzirom na to da uglavnom nisu bolne i da su nam stopala veći dio godine skrivena od pogleda, gljivične infekcije noktiju uglavnom ne primjećujemo, a ako ih i primijetimo, u većini slučajeva ih ignoriramo. Međutim, lijep izgled stopala u sandalama nije jedini razlog da nokte održavate u vrhunskoj formi. 

Gljivične infekcije noktiju poznate i kao onihomikoza ne prolaze same od sebe, a ako se ne liječe, gljivice će se proširiti i na kraju mogu uništiti nokat.

Što uzrokuje pojavu gljivice na noktima?

Do gljivične infekcije dolazi zbog prekomjernog rasta i razmnožavanja gljivica u noktu, ispod ploče nokta ili na njoj. Riječ je o relativno čestom zdravstvenom problemu koji pogađa oko 10 % stanovništva. Kako gljivicama pogoduju topla, vlažna okruženja, ne čudi da u unutrašnjosti zatvorene cipele često dolazi do njihovog pretjeranog razmnožavanja, a posljedično i infekcije. 

Nekoliko je uzročnika onihomikoze, a iste gljivice koje uzrokuju svrbež, atletsko stopalo i lišajeve mogu prouzročiti i infekcije noktiju:

 • dermatofiti su odgovorni za od 60 do 80 % gljivičnih infekcija noktiju, a takvu infekciju nazivamo tinea nokta
 • kandida je također jedan od uzročnika onihomikoze, no takva je infekcija češća na prstima šaka nego stopala.
 • iIako rijetko, i plijesni mogu biti odgovorne za gljivične infekcija noktiju.

Gljivice koje su već prisutne u ili na vašem tijelu mogu uzrokovati i infekcije noktiju. Ako ste došli u fizički kontakt s osobom koja ima gljivičnu infekciju, primjerice netko od ukućana s kim dijelite škarice za nokte, moguće je da ćete je i vi dobiti. Posjećujete li pedikera, provjerite je li sav alat koji koristi prethodno steriliziran.

 

Koji su simptomi onihomikoze?

Gljivice mogu zahvatiti samo dio nokta, čitav nokat ili njih nekoliko. Infekcija počinje žućkastom točkom ispod nokta, tik uz njegov slobodni rub. Kako se gljivice razmnožavaju, a infekcija širi, nokat počinje mijenjati boju i zadebljavati se te postaje krhak na rubovima.

Simptomi gljivične infekcije noktiju su:

 • zadebljani nokat
 • promjena boje u žućkasto-smeđu
 • krhki nokti koji se “mrve” i ljušte
 • promjena oblika nokta
 • nokat se odvaja od ležišta
 • iz nokta se širi neugodan miris.

Kako liječiti gljivičnu infekciju nokta?

Smatra se da je infekcija izliječena u trenutku kada je izrastao novi zdravi nokat i niti jedan njegov dio više nije zahvaćen infekcijom. Nažalost, gljivične infekcije noktiju su uglavnom vrlo tvrdoglave, liječenje je dugotrajno, a infekcija se nerijetko vrati. Dio razloga je u tome što velik dio godine provodimo u zatvorenim cipelama i tako gljivicama osiguravamo plodno tlo za rast i razmnožavanje. Uz to, nokti, pogotovo na nožnim prstima, sporo rastu i potrebno je čak od devet do 12 mjeseci da bi izrastao u potpunosti nov nokat.

Lijekovi koje koristimo za tretiranje gljivičnih infekcija zovu se antimikotici, a ovisno o ozbiljnosti infekcije i veličini zahvaćenog područja, postoji niz načina na koje je moguće tretirati onihomikozu.

 • Kod jednostavnih infekcija, zadebljani dio nokta zahvaćen infekcijom se mehanički rašpa, nokat se maksimalno skraćuje (kako ne bi ostalo prostora za razmnožavanje gljivica ispod ploče nokta), a zatim se na nokat nanosi lijek za lokalnu primjenu. Bezreceptni lijekovi u obliku laka za nokte daju izvrsne rezultate, a kod odabira preparata obratite pažnju na spektar gljivica na koje djeluje. 

FungilacSET je ljekoviti lak za nokte čija djelatna tvar amorolfin djeluje na sve uzročnike gljivičnih infekcija noktiju. Nanosi se samo jednom tjedno, a preko njega je moguće nanijeti i dekorativni lak za nokte - na taj ćete način sakriti svoj “nedostatak”, osigurati kontinuitet u liječenju i tako postići najbolje rezultate. 

 • Kod manjeg broja slučajeva, kada je zahvaćen matriks nokta ili više od 50 % površine nokta (najčešće kod dijabetičara i/ili imunokompromitiranih bolesnika), potrebno je kombinirano liječenje lokalnim i sistemskim antimikotikom.
 • Terapija laserom.
 • Kod bolnih i teških gljivičnih infekcija, liječnik može preporučiti i odstranjenje nokta.

Što dugoročno očekivati?

S obzirom na to da su gljivične infekcije mukotrpne, važno je ustrajati u liječenju kako bi se izbjegle potencijalne komplikacije kao što su širenje infekcije na druge nokte ili druge dijelove tijela, pa čak i krvotok.

U slučaju da bolujete od šećerne bolesti i sumnjate na gljivičnu infekciju nokta, svakako se posavjetujte s liječnikom - dijabetičari imaju veći rizik od razvoja komplikacija uzrokovanih onihomikozom.

Rješenje iz JGL-a

Povezane teme

Zašto je opasno ignorirati gljivice na noktima?

Zašto je opasno ignorirati gljivice na noktima?

Ako problem ignoriramo, ne znači da će nestati, posebno ako je riječ o zdravlju. Iako na prvi pogled djeluje banalno, a pogotovo usporedimo li ga s ozbiljnim problemima kao što su rak ili dijabetes, požutjeli nokat nije u potpunosti bezopasan. Gljivična infekcija nokta, drugim imenom onihomikoza, dugoročno može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i ostaviti dugotrajne posljedice.

Saznaj više
Kako prepoznati gljivice na noktima?

Kako prepoznati gljivice na noktima?

Kako temperature rastu i približava se sezona sandala i bosih nogu, sve više ljudi obraća pozornost na izgled stopala, a samim time i zdravlje noktiju. Ako su na noktima vidljive promjene u vidu boje, oblika ili debljine same ploče, moguće je da imate gljivičnu infekciju, no jednako tako moguće je da je riječ  o nekom drugom, manje ili više ozbiljnom, zdravstvenom problemu.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

 • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.