Mogu li nokti zahvaćeni gljivicama biti lijepi i dok se liječe?

Kako većinu godine provodimo u zatvorenoj obući, o izgledu stopala počinjemo razmišljati tek  porastom temperatura i povratkom sezone sandala, stoga nije neobično da većina uoči promjene na noktima tek kada krene isprobavati ljetnu obuću.

Nažalost, gljivična infekcija nokta problem je koji se ne može riješiti u kratkom roku, a iznimno je važno početi je  tretirati što je prije moguće kako bi se spriječilo napredovanje i osiguralo potpuno izlječenje. Srećom, zahvaljujući novim preparatima za tretiranje onihomikoze, moguće je u isto vrijeme liječiti infekciju i imati stopala koja će zasjati u sandalama.

Kako mogu prepoznati onihomikozu?

Infekcija obično počinje žućkastom točkom ispod nokta, tik uz njegov slobodni rub. Kako se gljivice razmnožavaju, a infekcija širi, nokat počinje mijenjati boju i zadebljavati se te postaje krhak na rubovima.

Simptomi gljivične infekcije noktiju su:

  • zadebljani nokat
  • promjena boje u žućkasto-smeđu
  • krhki nokti koji se “mrve” i ljušte
  • promjena oblika nokta
  • nokat se odvaja od ležišta
  • iz nokta se širi neugodan miris.

Kako se liječe gljivice na noktima?

S obzirom na to da infekciju smatramo izliječenom tek u trenutku kada je izrastao potpuno nov i zdrav nokat, za što je potrebno devet do 12 mjeseci, jasno je da ovih nekoliko tjedana koji nas dijele od godišnjeg odmora neće biti dovoljno za potpuno izlječenje.

Lijekovi koje koristimo za tretiranje gljivičnih infekcija zovu se antimikotici, a za jednostavnije infekcije najčešće se preporučuju lijekovi za lokalnu primjenu, poput antifungalnih lakova za nokte.

FungilacSET je ljekoviti lak za nokte čija djelatna tvar amorolfin djeluje na sve uzročnike gljivičnih infekcija noktiju. Nanosi se samo jednom tjedno, a preko njega je moguće nanijeti i dekorativni lak za nokte - na taj ćete način sakriti svoj “nedostatak” i osigurati kontinuitet u liječenju.

Kao pripremiti inficirani nokat za liječenje?

Kako biste postigli najbolje rezultate, nokat je potrebno ispravno pripremiti za liječenje.

  • Prije nanošenja FungilacSET antimikotičnog laka, inficirani nokat je potrebno skratiti što je više moguće. Odrežite ga pravilno dezinficiranim škaricama za nokte ili grickalicama i pripazite da ga, kao i ostale nokte, režete ravno poprijeko.
  • Izrašpajte nokat što je bolje moguće kako biste uklonili što više zaražene površine.
  • Na tako pripremljeni nokat pažljivo nanesite lak, sukladno uputama o primjeni lijeka.

Kada se FungilacSET temeljito osušio, na nokat možete nanijeti dekorativni lak. Ako je promjena boje nokta vrlo izražena, birajte tamnije nijanse lakova.  

Kako pomoći noktima u borbi protiv infekcije?

Kada je onihomikoza već prisutna, ključno je osigurati da se ne proširi, a tu glavnu ulogu igra upravo prevencija. Održavanjem higijene smanjit ćete mogućnost prijenosa gljivica na druge dijelove stopala i tijela. Jednako tako, redovita dezinfekcija obuće i dnevno mijenjanje čarapa pomoći će u suzbijanju širenja infekcije.

Ljeti pokušajte što više vremena provoditi u sandalama i drugoj otvorenoj obući. Iako je većini prvi instinkt sakriti ovaj neugledni problem, dati stopalima da “dišu” najbolje je što možete učiniti. Kontinuirana izloženost svježem zraku ubrzat će oporavak nokta.

Također, izbjegavajte hodati bosi na javnim mjestima kao što su bazeni i svlačionice u teretanama - sa sobom nosite gumene japanke ili natikače koje će “tuđe” gljivice držati na sigurnoj udaljenosti.

 

Izvori

https://www.everydayhealth.com/skin-and-beauty/stamp-out-toenail-fungus.aspx

https://www.wikihow.com/Hide-Nail-Fungus

https://www.tcfootandankle.com/blog/dont-let-toenail-fungus-force-your-feet-into-hiding

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/otc-home-remedies-foot-fungus

Rješenje iz JGL-a

Povezane teme

Zašto je opasno ignorirati gljivice na noktima?

Zašto je opasno ignorirati gljivice na noktima?

Ako problem ignoriramo, ne znači da će nestati, posebno ako je riječ o zdravlju. Iako na prvi pogled djeluje banalno, a pogotovo usporedimo li ga s ozbiljnim problemima kao što su rak ili dijabetes, požutjeli nokat nije u potpunosti bezopasan. Gljivična infekcija nokta, drugim imenom onihomikoza, dugoročno može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i ostaviti dugotrajne posljedice.

Saznaj više
Kako prepoznati gljivice na noktima?

Kako prepoznati gljivice na noktima?

Kako temperature rastu i približava se sezona sandala i bosih nogu, sve više ljudi obraća pozornost na izgled stopala, a samim time i zdravlje noktiju. Ako su na noktima vidljive promjene u vidu boje, oblika ili debljine same ploče, moguće je da imate gljivičnu infekciju, no jednako tako moguće je da je riječ  o nekom drugom, manje ili više ozbiljnom, zdravstvenom problemu.

Saznaj više
Gljivice na noktima: uzroci, simptomi i liječenje

Gljivice na noktima: uzroci, simptomi i liječenje

S obzirom na to da uglavnom nisu bolne i da su nam stopala veći dio godine skrivena od pogleda, gljivične infekcije noktiju uglavnom ne primjećujemo, a ako ih i primijetimo, u većini slučajeva ih ignoriramo. Međutim, lijep izgled stopala u sandalama nije jedini razlog da nokte održavate u vrhunskoj formi. 

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.