Kako prepoznati gljivice na noktima?

Kako temperature rastu i približava se sezona sandala i bosih nogu, sve više ljudi obraća pozornost na izgled stopala, a samim time i zdravlje noktiju. Ako su na noktima vidljive promjene u vidu boje, oblika ili debljine same ploče, moguće je da imate gljivičnu infekciju, no jednako tako moguće je da je riječ  o nekom drugom, manje ili više ozbiljnom, zdravstvenom problemu.

Što je gljivična infekcija nokta?

Do gljivične infekcije nokta ili onihomikoze dolazi zbog pretjeranog razmnožavanja gljivica u noktu, ispod ploče nokta ili na njoj, a riječ je o relativno čestom zdravstvenom problemu koji pogađa oko deset posto stanovništva. S godinama se šanse za dobivanje onihomikoze povećavaju pa tako vjerojatnost da će osoba starija od 70 godina razviti gljivičnu infekciju nokta raste do 50 posto.

Gljivice najbolje uspijevaju u toplim, tamnim i vlažnim okruženjima, što unutrašnjost cipele čini idealnim za njihov rast i razvoj, a posljedično i za razvoj infekcije.

Kako znam da je to onihomikoza, a ne nešto drugo?

Gljivice mogu zahvatiti samo dio nokta, čitav nokat ili njih nekoliko. Infekcija počinje žućkastom točkom ispod nokta, tik uz njegov slobodni rub.

Simptomi gljivične infekcije noktiju su:

  • zadebljani nokat
  • promjena boje u žućkasto-smeđu
  • krhki nokti koji se “mrve” i ljušte
  • promjena oblika nokta
  • nokat se odvaja od ležišta
  • iz nokta se širi neugodan miris.

Koji su drugi uzroci promjena na noktima?

Iako je za većinu promjena na noktima zaslužna upravo onihomikoza, postoje i drugi uzroci deformacija, manje i više ozbiljni, koje je moguće zamijeniti za gljivičnu infekciju.

Urasli nokat

U slučaju uraslog nokta zapravo dolazi do promjene na tkivu oko nokta, a ne na samoj ploči. Međutim, zbog otekline i osjećaja boli koji je prati, moguće je zamijeniti urasli nokat za nokat inficiran gljivicama. Dobre vijesti su da je urasli nokat mnogo lakše rješiv problem od gljivične infekcije.

Paronihija

Paronihija je bakterijska infekcija nokta do koje dolazi kada bakterije uđu u tkivo oko nokta kroz zanoktice ili ranice na kožici uz rub nokta. Relativno je česta, a pogotovo kod djece koja grizu nokte. Karakteriziraju je bolna oteklina, crvenilo oko nokta te nakupljanje gnoja ispod kože. Paronihija uglavnom nije opasna i prolazi sama od sebe, no u težim slučajevima potrebno ju je liječiti antibioticima.

Melanom

Ako primijetite novonastalu tamnu pigmentaciju koja se proteže čitavom dužinom nokta, što prije potražite mišljenje dermatologa. Tamna, nepravilna pigmentacija u obliku trake duž čitavog nokta može biti melanom - najozbiljniji tip karcinoma kože koji se uspješno liječi u početnom stadiju. Iako nije svaka tamna mrlja na noktu melanom, dobro je potražiti mišljenje stručnjaka.

Psorijaza

S obzirom na to da su simptomi gljivične infekcije i psorijaze nokta vrlo slični - promjena boje, zadebljanje nokta, odvajanje nokta od ploče - relativno je lako zamijeniti ove dvije dijagnoze. Međutim, za razliku od onihomikoze, koja se češće javlja na noktima stopala nego na noktima ruku, psorijaza je češća na noktima ruke. Također, onihomikoza se obično javlja samo na jednom noktu, a psorijaza uglavnom na više njih. U slučaju da niste sigurni o čemu je riječ, potražite mišljenje stručnjaka.  

Kako se liječe gljivične infekcije noktiju?

Kada ste utvrdili da je zaista riječ o gljivičnoj infekciji, bezreceptni lijekovi u obliku laka za nokte daju izvrsne rezultate, a kod odabira preparata obratite pažnju na spektar gljivica na koji djeluje te na praktičnost primjene.

FungilacSET je ljekoviti lak za nokte čija djelatna tvar amorolfin djeluje na sve uzročnike gljivičnih infekcija noktiju. Nanosi se samo jednom tjedno, a preko njega je moguće nanijeti i dekorativni lak za nokte - tako ćete sakriti svoj “nedostatak”, osigurati kontinuitet u liječenju i postići najbolje rezultate.

Izvori

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/fungal-nail-infection-or-something-else

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15327-nail-infection-paronychia

https://www.news-medical.net/health/Bacterial-Nail-Infections.aspx

http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-prirucnik/dermatologija/bolesti-noktiju/paronihija

https://www.poliklinika-manola.hr/promjene-na-noktima-zbog-kojih-bi-trebali-otici-dermatologu/

https://www.aad.org/public/diseases/psoriasis/treatment/genitals/nails

https://health.clevelandclinic.org/nail-psoriasis-vs-fungus

Rješenje iz JGL-a

Povezane teme

Zašto je opasno ignorirati gljivice na noktima?

Zašto je opasno ignorirati gljivice na noktima?

Ako problem ignoriramo, ne znači da će nestati, posebno ako je riječ o zdravlju. Iako na prvi pogled djeluje banalno, a pogotovo usporedimo li ga s ozbiljnim problemima kao što su rak ili dijabetes, požutjeli nokat nije u potpunosti bezopasan. Gljivična infekcija nokta, drugim imenom onihomikoza, dugoročno može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i ostaviti dugotrajne posljedice.

Saznaj više
Gljivice na noktima: uzroci, simptomi i liječenje

Gljivice na noktima: uzroci, simptomi i liječenje

S obzirom na to da uglavnom nisu bolne i da su nam stopala veći dio godine skrivena od pogleda, gljivične infekcije noktiju uglavnom ne primjećujemo, a ako ih i primijetimo, u većini slučajeva ih ignoriramo. Međutim, lijep izgled stopala u sandalama nije jedini razlog da nokte održavate u vrhunskoj formi. 

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.