Zašto je opasno ignorirati gljivice na noktima?

Ako problem ignoriramo, ne znači da će nestati, posebno ako je riječ o zdravlju. Iako na prvi pogled djeluje banalno, a pogotovo usporedimo li ga s ozbiljnim problemima kao što su rak ili dijabetes, požutjeli nokat nije u potpunosti bezopasan. Gljivična infekcija nokta, drugim imenom onihomikoza, dugoročno može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i ostaviti dugotrajne posljedice.

Što je gljivična infekcija nokta?

Ovaj relativno čest, neugledan problem pogađa oko deset posto stanovništva, a bilježi se češće kod starijih osoba. S godinama nokti postaju slabiji i skloniji pucanju što ih čini ranjivijima na infekcije, a sitna oštećenja na njemu ili oko njega jedan su od najčešćih načina na koji gljivice ulaze u nokat. Onihomikozu najčešće uzrokuju gljivice koje zovemo dermatofiti. One su odgovorne za 60 do 80 posto gljivičnih infekcija noktiju, a od ostalih uzročnika, to su kandida i rijetko plijesni.

Posljedice neliječenja gljivične infekcije nokta

Onihomikoza može zahvatiti dio nokta, čitav nokat ili čak njih nekoliko. Kako se gljivice razmnožavaju, a infekcija širi, nokat počinje mijenjati boju, zadebljavati i postaje krhak na rubovima.

Bol

Jedna od najčešćih posljedica netretiranja gljivične infekcije nokta jest bol, a pogotovo ako se radi o noktu na stopalu. Kako infekcija buja, nokat postaje sve deblji i mijenja oblik. Takav izobličeni nokat može učiniti nepodnošljivim hodanje u cipelama.    

Atletsko stopalo

Izostanak tretiranja onihomikoze na noktima može dovesti do širenja gljivične infekcije na stopalo. Takozvano atletsko stopalo karakteriziraju crvenilo, svrab i puknuća kože, a šansa da ćete ga razviti ako već imate onihomikozu i dane provodite u zatvorenim cipelama i čarapama prilično su velike.

Trajan gubitak nokta

Napredovanjem infekcije, nokat se počinje odvajati od ležišta. Ta se pojava naziva oniholiza, a dođe li do nje, “odlijepljeni” dio nokta mora se odstraniti. Čak i ako se inficirani nokat ne odlijepi, a drugi se načini liječenja ne pokažu uspješnima, možda će biti potrebno odstraniti čitav nokat, odnosno izvesti matriksektomiju. U posebno teškim slučajevima, ona se izvodi kemijskim putem i tako se trajno uništava korijen nokta, bez mogućnosti ponovnog izrastanja.

Je li onihomikoza zaista opasna? 

Iako je uglavnom bezopasna i predstavlja više kozmetički nego zdravstveni problem, onihomikoza u rijetkim slučajevima može biti opasna po život. Gljivične infekcije oslabljuju prirodnu barijeru kože pa, ako se onihomikoza proširi na kožu i ošteti je, može doći do pojave celulitisa, bakterijske infekcije koja se širi po koži i potkožnom tkivu i koja u rijetkim slučajevima može izazvati apsces.

Dijabetičari i osobe koje boluju od psorijaze ili su iz nekog drugog razloga imunokompromitirane, kao i osobe s Downovim sindromom, u većoj su opasnosti od razvoja težih oblika onihomikoze, ali i ozbiljnijih komplikacija. 

Kako se liječe gljivice na noktima?

Da bi se izbjegle ozbiljne komplikacije i druge neželjene posljedice ignoriranja onihomikoze, s liječenjem je potrebno početi pri pojavi prvih simptoma. Način tretiranja onihomikoze ovisi o ozbiljnosti infekcije, a ako niste sigurni koliko je ona kod vas uznapredovala, savjetujte se s liječnikom.

  • U jednostavnijim slučajevima, zadebljani dio nokta zahvaćen infekcijom se mehanički rašpa, nokat se maksimalno skraćuje (kako ne bi ostalo prostora da se gljivice razmnožavaju ispod ploče nokta), a zatim se na nokat nanosi lijek za lokalnu primjenu. Bezreceptni lijekovi u obliku laka za nokte daju izvrsne rezultate, a kod odabira preparata obratite pažnju na spektar uzročnika na koje djeluje. S obzirom na trajanje terapije, praktičnije je kada se lijek primjenjuje samo jednom tjedno jer se većina proizvoda na tržištu primjenjuje jednom ili više puta dnevno.

FungilacSET je ljekoviti lak za nokte čija djelatna tvar amorolfin djeluje na sve uzročnike gljivičnih infekcija noktiju. Nanosi se samo jednom tjedno, a preko njega je moguće nanijeti i dekorativni lak za nokte - tako ćete sakriti svoj “nedostatak”, osigurati kontinuitet u liječenju i postići najbolje rezultate.

  • Kod manjeg broja slučajeva potrebno je kombinirano liječenje lokalnim i sistemskim antimikotikom.
  • Terapija laserom, primjenjuje se kod težih infekcija.

Izvori

https://afcdallas.com/why-you-should-never-ignore-toenail-fungus/

https://www.eastondermatology.com/blog/why-you-should-never-let-toenail-fungus-go-untreated

http://www.msd-prirucnici.placebo.hr/msd-za-pacijente/infekcije-i-zarahttps://www.everydayhealth.com/hs/toenail-fungal-infection-guide/dangers-of-ignoring-toenail-fungal-infections/zne-bolesti/zarazne-bolesti-koze-i-potkoznog-tkiva/celulitis

https://www.jawspodiatry.com/dangers-of-ignoring-a-toenail-fungus-infection/

 

 

 

 

 

Rješenje iz JGL-a

Povezane teme

Kako prepoznati gljivice na noktima?

Kako prepoznati gljivice na noktima?

Kako temperature rastu i približava se sezona sandala i bosih nogu, sve više ljudi obraća pozornost na izgled stopala, a samim time i zdravlje noktiju. Ako su na noktima vidljive promjene u vidu boje, oblika ili debljine same ploče, moguće je da imate gljivičnu infekciju, no jednako tako moguće je da je riječ  o nekom drugom, manje ili više ozbiljnom, zdravstvenom problemu.

Saznaj više
Gljivice na noktima: uzroci, simptomi i liječenje

Gljivice na noktima: uzroci, simptomi i liječenje

S obzirom na to da uglavnom nisu bolne i da su nam stopala veći dio godine skrivena od pogleda, gljivične infekcije noktiju uglavnom ne primjećujemo, a ako ih i primijetimo, u većini slučajeva ih ignoriramo. Međutim, lijep izgled stopala u sandalama nije jedini razlog da nokte održavate u vrhunskoj formi. 

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.