Nos

Prehlada

Prehlada ili akutna infekcija gornjih dišnih putova vrlo je česta i raširena infekcija koju uzrokuju virusi. Ukoliko je prirodna funkcija nosa oslabljena, virusi lakše ulaze i razmnožavaju se u sluznici nosa uzrokujući infekciju koju "kolokvijalno" nazivamo prehlada. U većini slučajeva prehlada je blaga i traje tjedan dana ili manje, a popraćena je simptomima poput curenja i začepljenosti nosa, kihanja, grlobolje, kašlja, glavobolje i ponekad povišene temperature.

Godišnje u Hrvatskoj od prehlade oboli 2,5 milijuna ljudi. Odrasli se tijekom godine prehlade do tri puta, a djeca mlađa od pet godina mogu se prehladiti između tri i osam puta.

U slučaju povišene tjelesne temperature, dobro će doći antipiretik, sredstvo za njezino snižavanje. Potrebno je povećati unos tekućine (voda, čaj, voćni sok, juha) da se izbjegne dehidracija (isušivanje) organizma, što dodatno pogoršava opće stanje.

Kako bi smanjili mogućnost prehlade važno je održavati higijenu nosa koristeći Aqua Maris proizvode. Pri pojavi prvih simptoma poželjno je koristiti Aqua Maris Clean za ispiranje nosa kako bi se smanjila mogućnost razvoja infekcije. Začepljen nos može se tretirati koristeći Aqua Maris Strong ili Aqua Maris Hypertonic, a za jaka začepljenja koristi se Meralys HA. 

Sprej za nos Meralys HA dolazi u sinergiji triju sastavnica: lijeka ksilometazolina, morske vode i hijaluronske kiseline (natrijev hijaluronat) koja dodatno vlaži i štiti sluznicu nosa, povećava njezinu elastičnost i čvrstoću. Proizvod je bez konzervansa za povećanu sigurnost upotrebe.

Ako akutna virusna infekcija gornjih dišnih putova traje duže od deset dana, vjerojatno je došlo do bakterijske superinfekcije pa je neophodan antibiotik, uz simptomatsku terapiju i neizbježno ispiranje nosa kako bi uklonili nakupljene patogene te očistili i osvježili sluznicu nosa.

Rješenje iz JGL-a

Aqua Maris

Linija naših proizvoda bez mikroplastike namijenjena je specifičnim potrebama dojenčadi, djece i odraslih te donosi olakšanje kod problema s disanjem, osnažuje tjelesnu obranu protiv prehlada i gripe i pomaže u reguliranju problema sa sinusima, alergijama i rinitisom.

Saznaj više

Meralys

Meralys je inovativni sprej za nos koji trenutno odčepljuje nos, a učinak traje do deset sati.

Saznaj više

Povezane teme

Nosne polipoze

Nosne polipoze

Nosna polipoza je bolest sluznice nosa i paranazalnih šupljina koju karakterizira lokalizirano stvaranje dobroćudnih izraslina na sluznici, odnosno polipa. Ove tvorbe su upalnog porijekla, a ako se pravovremeno ne tretiraju mogu uzrokovati stalnu nosnu opstrukciju te dovesti do znatnog slabljenja osjetila mirisa.

Saznaj više
Kronični rinosinuitis

Kronični rinosinuitis

Kronični rinosinuitis javlja se uglavnom u pacijenata koji su imali česte akutne bakterijske i alergijske upale koje su nisu adekvatno liječene. Pacijenti se često tuže na glavobolju, sekret iz nosa, začepljen nos, cijeđenje sekreta u ždrijelo ili oslabljen osjet njuha. Simptomi kroničnog sinusitisa traju duže od onog akutnog, a kod nekih osoba se nikada u potpunosti ne povlače.

Saznaj više
Akutni rinosinuitis

Akutni rinosinuitis

Akutni rinosinusitis najčešće nastaje kao posljedica prehlade ili alergije, koje stvaraju preduvjete za nastanak infekcije. Najčešće je uzrokovan bakterijama ili virusima, mnogo rjeđe gljivicama. Bakterije koje najčešće uzrokuju akutni sinusitis često su prisutne na sluznici gornjih dišnih putova, međutim u uvjetima upaljene i otečene sluznice te otežane ventilacije sinusa stvaraju se pogodnosti za povećanje broja bakterija i razvoj infekcije. 

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.