Probavni sustav

Gastroezofagealna refluksna bolest

GERB se najčešće se javlja zbog poremećaja funkcije donjeg sfinktera jednjaka, mišića koji zatvara donji dio jednjaka i sprječava vraćanje želučanog sadržaja u jednjak, usta i dišne putove. Djelovanje želučanih kiselina nadražuje jednjak, usta i dišne puteve što dovodi do pojave tegoba kod bolesnika koje mogu narušiti kvalitetu života.

Jeste li znali?

Jeste li znali da se u zapadnom svijeu simptomi GERB-a javljaju kod 20 do 40 % odraslih osoba?

Mnogobrojni su znakovi i simptomi koji upućuju na GERB, a njihova jačina nije uvijek u skladu sa stupnjem oštećenja na sluznici jednjaka, usta i dišnih putova. Najčešći simptomi GERB-a koje još nazivamo i tipičnima jesu: žgaravica i vraćanje želučanog sadržaja u jednjak ili usnu šupljinu što se stručno naziva regurgitacija. Žgaravica je tegoba koju karakterizira osjećaj pečenja iza prsne kosti koji se širi do vrata, a najčešće se javlja nakon jela. Regurgitacijom nazivamo iznenadno vraćanje manje količine kiselog želučanog sadržaja u usta.

Manje česti simptomi koji mogu biti uzrokovani gastroezofagealnom refluksnom bolešću su astma, promuklost, kronični kašalj, kronični laringitis, bol u prsima, oštećenje zubiju, štucanje te prekomjerno lučenje sline. Ovi se simptomi još nazivaju atipičnima jer ne upućuju direktno na GERB.

Uslijed stalne iritacije sluznice jednjaka kiselim želučanim sadržajem, na jednjaku se mogu razviti neke komplikacije, poput upale sluznice jednjaka, razvoja čira na sluznici, pojave suženja te promjena u građi stanica donjeg dijela jednjaka koja se naziva Barettovim jednjakom.

Najnepoželjnija komplikacija je promjena u građi stanica (Barettov jednjak) jer je transformacija takvih stanica u zloćudne, a time i razvoj maligne bolesti, 30 do 125 puta češća nego u zdravih osoba s nepromijenjenom sluznicom.

Cilj liječenja GERB-a prvenstveno je izliječiti i spriječiti razvoj promjena na sluznici jednjaka, usta i dišnih putova, kao i komplikacije ove bolesti. S obzirom na to da najveći broj bolesnika ima blaži oblik ove bolesti i da nema teža oštećenja na ovim sustavima, glavni je cilj liječenja GERB-a osloboditi bolesnika od simptoma koji narušavaju kvalitetu života i sprečavanje ponovne pojave simptoma.

Danas se za liječenje GERB-a koristi nekoliko skupina lijekova: antacidi koji neutraliziraju djelovanje kiseline, inhibitori izlučivanja kiseline poput H2 antagonista, inhibitora protonske pumpe te prokinetika koji ubrzavaju pražnjenje jednjaka i želuca. Najučinkovitiji i ujedno najčešće korišteni su inhibitori protonske pumpe. Ovi lijekovi ne smanjuju vraćanje želučanog sadržaja u jednjak, ali smanjuju kiselost tog sadržaja i tako smanjuju nadražujuće djelovanje kisela sadržaja.

Inhibitori protonske pumpe (IPP-i) vrlo su djelotvorni u liječenju GERB-a i dobro se podnose. Liječenje IPP-ima provodi se najmanje dva mjeseca. U slučaju ponovne pojave simptoma nakon prekida terapije IPP-ima, preporučuje se korištenje ovih lijekova na jedan od dvaju sljedećih načina.

Jedan je način stalno uzimanje najmanje doze koja otklanja simptome kroz više godina. Drugi je način povremeno uzimanje tijekom određenog razdoblja nakon što se pojave simptomi. Izbor jednog od ova dva načina dugotrajnog liječenja GERB-a trebalo bi prepustiti liječniku.

Rješenje iz JGL-a

Carbomed

Aktivni medicinski ugljen najjači je apsorbent prirodnog podrijetla s velikom sposobnošću vezivanja raznih toksina i štetnih tvari.

Saznaj više

Reflustat

Muči vas žgaravica? Reflustat je brzo i učinkovito ublažava. Njegovi prirodni sastojci stvaraju zaštitni sloj koji sprječava refluks. Pogodan je za primjenu i kod trudnica.

Saznaj više

Povezane teme

Ulkusna bolest

Ulkusna bolest

Peptički ulkus ili čir ozljeda je stijenki želuca, dvanaesnika ili jednjaka koja nastaje agresivnim djelovanjem želučanih sokova. Tipičan simptom koji upućuje na postojanje ulkusne bolesti je bol koja se javlja neposredno nakon jela (kod želuca) ili nekoliko sati nakon jela (kod dvanaesnika).

Saznaj više
Infekcija bakterijom Helicobacter pylori

Infekcija bakterijom Helicobacter pylori

H. pylori spiralna je bakterija koja se može naći na sluznici čovjekova želuca i koja je najčešći uzrok gastritisa, kronične upalne reakcije želuca. Infekcija počinje ulaskom bakterije u probavni sustav, a ako se ne liječi, infekcija u većine bolesnika traje doživotno.

Saznaj više
Proljev

Proljev

Proljev ili dijareju najčešće uzrokuje poremećena ravnoteža crijevne mikroflore, odnosno povećanje broja patogenih mikroorganizama kao što su rotavirusi i bakterije poput Clostridium difficile. U slučaju akutnog proljeva terapija traje nekoliko dana, a kod kroničnog najmanje 3 tjedna. Ovo je česta smetnja i uglavnom nije opasna po zdravlje, ali može stvoriti neugodnosti ako se ne adresira pravoremeno.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.