Probavni sustav

Proljev

Proljev ili dijareju najčešće uzrokuje poremećena ravnoteža crijevne mikroflore, odnosno povećanje broja patogenih mikroorganizama kao što su rotavirusi i bakterije poput Clostridium difficile. U slučaju akutnog proljeva terapija traje nekoliko dana, a kod kroničnog najmanje 3 tjedna. Ovo je česta smetnja i uglavnom nije opasna po zdravlje, ali može stvoriti neugodnosti ako se ne adresira pravoremeno.

Tijekom putovanja uobičajeni su putni proljevi, koji iako najčešće blagi, mogu znatno pokvariti kvalitetu života.

Ozbiljniji je problem proljev uzrokovan antibiotskom terapijom (AAD). Dobije ga do 40 posto djece i 5 do 25 posto odraslih. Mehanizam nastanka najvjerojatnije leži u promjeni mikroflore i metabolizma osmotski aktivnih tvari.

O ozbiljnosti AAD-a govori podatak da 1 do 2,5 posto slučajeva može završiti smrću. Primjena probiotika u liječenju akutnih proljeva dobro je dokumentirana u stručnoj literaturi. Dodatak odabranih probiotika (BB12, LGG, L. paracasei CRL-431) može značajno smanjiti pojavu i jačinu proljeva.

Rješenje iz JGL-a

Carbomed

Aktivni medicinski ugljen najjači je apsorbent prirodnog podrijetla s velikom sposobnošću vezivanja raznih toksina i štetnih tvari.

Saznaj više

Reflustat

Muči vas žgaravica? Reflustat je brzo i učinkovito ublažava. Njegovi prirodni sastojci stvaraju zaštitni sloj koji sprječava refluks. Pogodan je za primjenu i kod trudnica.

Saznaj više

Povezane teme

Gastroezofagealna refluksna bolest

Gastroezofagealna refluksna bolest

GERB se najčešće se javlja zbog poremećaja funkcije donjeg sfinktera jednjaka, mišića koji zatvara donji dio jednjaka i sprječava vraćanje želučanog sadržaja u jednjak, usta i dišne putove. Djelovanje želučanih kiselina nadražuje jednjak, usta i dišne puteve što dovodi do pojave tegoba kod bolesnika koje mogu narušiti kvalitetu života.

Saznaj više
Infekcija bakterijom Helicobacter pylori

Infekcija bakterijom Helicobacter pylori

H. pylori spiralna je bakterija koja se može naći na sluznici čovjekova želuca i koja je najčešći uzrok gastritisa, kronične upalne reakcije želuca. Infekcija počinje ulaskom bakterije u probavni sustav, a ako se ne liječi, infekcija u većine bolesnika traje doživotno.

Saznaj više
Ulkusna bolest

Ulkusna bolest

Peptički ulkus ili čir ozljeda je stijenki želuca, dvanaesnika ili jednjaka koja nastaje agresivnim djelovanjem želučanih sokova. Tipičan simptom koji upućuje na postojanje ulkusne bolesti je bol koja se javlja neposredno nakon jela (kod želuca) ili nekoliko sati nakon jela (kod dvanaesnika).

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.