Dijagnoza koja ne smije biti zanemarena tijekom COVIDA-19

Autorica: Melita Rastija, dr. med.
Ordinacija opće medicine Suhopolje

Arterijska hipertenzija trajno je povišenje sistoličke /više od 140 mmHg/, dijastoličke /više od 90 mmHg/ ili obiju vrijednosti krvnog tlaka u mirovanju. Najčešća je hipertenzija kojoj se ne zna uzrok/primarna, esencijalna/. Hipertenzija poznata uzroka /sekundarna/ najčešće je udružena s bubrežnim bolestima. Uglavnom arterijska hipertenzija ne pravi simptome osim ako su vrijednosti krvnog tlaka izrazito visoke ili ako hipertenzija dugo traje. Dijagnoza se postavlja mjerenjem na mjeraču za mjerenje krvnog tlaka. Prilikom obrade bolesnika može se tražiti uzrok i procijeniti oštećenje.

Smatra se da od ukupnog broja oboljelih od hipertenzije 70 % zna da ima povišen krvni tlak, 60 % se liječi, a samo 34 % ima dobro regulirane vrijednosti krvnog tlaka. Krvni tlak raste s dobi, oko dvije trećine ljudi iznad 65 godina ima hipertenziju. Kako incidencija hipertenzije raste s godinama, moglo bi se činiti da je porast krvnog tlaka u starijih dobnih skupina bezazlen, ali ipak više vrijednosti krvnog tlaka povećavaju morbiditetni i mortatlitetni rizik.

U ordinaciji opće medicine skrbim za oko 2000 pacijenata. Od toga broja 69 % oboljelih je od arterijske hipertenzije. Gotovo u potpunosti radi se o primarnoj /esencijalnoj/ hipertenziji. U terapiji preporučam promjenu životnog stila, hranu s malom količinom soli i farmakoterapiju: diuretici, beta blokatori, ACE inhibitori, blokatori angiotenzinskih receptora tipa II te blokatori Ca kanala. To je način na koji se borim protiv „tihog ubojice”.

Tijekom pandemije bolesti COVID-19 u početku se znatno smanjio broj kroničnih bolesnika, prvenstveno mislim na hipertoničare. Nisu dolazili na kontrolu, ali terapiju su redovno naručivali. Kasnije su dolasci u ambulantu bili sve učestaliji. Međutim, pojavio se novi trend, naročito među mlađom populacijom, nakon preboljenja bolesti COVID-19 uočava se arterijska hipertenzija: Naziva se „šetajuća” hipertenzija ili neregulirana hipertenzija. 

Iz svakodnevnog rada ambulante: kod ženske osobe stare 38 godina uočena je arterijska hipertenzija 170/95 mmHg. Odlučila sam se u terapiju uvesti ALMIRINCOMB tablete 8 mg/ 5 mg. Na kontroli nakon tjedan dana vrijednosti tlaka bile su 130/80 mmHg. Pacijentica je bila je zadovoljna te se osjećala dobro. Prednost fiksne kombinacije perindopril/amlodipin jest u tome što perindopril čuva endotel krvnih žila, smanjuje se postotak nuspojava /rjeđa pojava perifernih edema/ i veća je suradljivost pacijenta. Kod viših vrijednosti krvnog tlaka kombinacija perindopril/amlodipin brže je i uspješnije snizila tlak na normalu nego što bi se to moglo postići s monoterapijom.

Povezani proizvodi

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.