Alergija

Alergijski konjunktivitis

Alergijski konjunktivitis je akutna, povremena ili kronična upala spojnice, obično uzrokovana alergenima iz zraka. Često se naziva i peludna groznica ili hunjavica koju prate izraženi očni simptomi poput svrbeža, crvenila, suzenja, iscjetka i hiperemije spojnice.

Prisutan je u više od polovice bolesnika alergičnih na perenijalne alergene (grinje ili mačju dlaku). Neke epidemiološke studije pokazuju da više od 70 posto bolesnika s alergijskim rinitisom ima izražene očne smetnje i ta populacija bolesnika ima veće pogoršanje kvalitete života nego oni koji imaju samo nosne simptome.

Različiti se terapijski modaliteti primjenjuju u svrhu očuvanja ili jačanja epitelne barijere. U posljednje vrijeme, u tu se svrhu apliciraju otopine koje sadrže ektoin. Ektoin je bakterijski peptid koji prevenira oštećenje epitelne barijere osmotskim stresom. Stoga se upotrebljava u prevenciji i liječenju ne samo respiratornih, već i kožnih, očnih i probavnih manifestacija oštećenja epitelne barijere.

Konvencionalna terapija alergijskog konjunktivitisa uključuje primjenu nazalnih kortikosteroidnih sprejeva, antihistaminika u peroralnom ili topikalnom obliku, uz dodavanje očnih ili nazalnih kromona i antikolinergika, ovisno o kontroli simptoma prvom linijom terapije (antihistaminici ili topikalni nazalni kortikosteroidi).

Rješenje iz JGL-a

Aqua Maris

Linija naših proizvoda namijenjena je specifičnim potrebama dojenčadi, djece i odraslih te donosi olakšanje kod problema s disanjem, osnažuje tjelesnu obranu protiv prehlada i gripe i pomaže u reguliranju problema sa sinusima, alergijama i rinitisom.

Saznaj više

Vizol S

Umjetne suze Vizol S ublažavaju tegobe suhog i vrlo suhog oka, iritacije, pečenja i nelagode. Primjenjuju se i kod umornih očiju.

Saznaj više

Povezane teme

Astma

Astma

Astma je kronična, opstruktivna, upalna bolest dišnih putova koja uzrokuje probleme pri disanju. Bolest se javlja periodično s karakterističnim napadima koji su popraćeni simptomima poput sviranja u prsima, zaduhe, pritiska u prsima i kašlja. Simptomi su najčešće prisutni noću te u jutarnjim satima, pred buđenje.

Saznaj više
Alergijski rinitis

Alergijski rinitis

Radi se o upalnoj bolesti nosne sluznice koja nastaje kao rezultat imunološke reakcije između raznih inhalacijskih alergena i upalnih stanica u sluznici nosa. Najčešće se javlja u proljeće, a prate ga osjećaj umora pojačan simptomima poput curenja i začepljenosti nosa, kihanja, suzenja, svrbeža i crvenila očiju.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.