Alergija

Astma

Astma je kronična, opstruktivna, upalna bolest dišnih putova koja uzrokuje probleme pri disanju. Bolest se javlja periodično s karakterističnim napadima koji su popraćeni simptomima poput sviranja u prsima, zaduhe, pritiska u prsima i kašlja. Simptomi su najčešće prisutni noću te u jutarnjim satima, pred buđenje.

Obilježje astme jest kronična upala dišnih puteva u kojoj sudjeluju brojne stanice i stanični elementi. Upravo ta kronična upala odgovorna je za pojavu simptoma u vidu epizoda sviranja u prsima, zaduhe, pritiska u prsima i kašlja. Simptomi su najčešće prisutni noću te u jutarnjim satima, pred buđenje. Težina simptoma povezana je s čestom ali varijabilnom opstrukcijom dišnih putova koja je nerijetko reverzibilna, bilo spontano ili uz lijekove.

Prevalencija u svijetu jest oko 300.000.000 oboljelih i u stalnom je porastu. U Hrvatskoj je prevalencija u općoj populaciji 4 do 6 posto, dok je u dječjoj dobi i do 12 posto, ovisno o županiji koja se promatra. Danas znamo da postoje okidači za pojavu astme i razvoj kroničnog upalnog procesa u plućima. Okidači su:

  • alergije – perje i dlake kućnih ljubimaca, hrana, izmet insekata, grinje, plijesni, pelud trava, korova, stabala
  • iritansi – aktivno i pasivno pušenje, smog, zagađenje zraka, kemikalije i jaki iritansi u vidu plinova
  • uvjeti okoliša – promjene vremenskih prilika, magla, hladan zrak, vježbanje
  • ostali okidači – infekcije respiratornog sustava, lijekovi.

Za postavljanje dijagnoze astme potrebno je uzeti detaljnu anamnezu, obaviti klinički pregled te dokazati postojanje opstrukcije dišnih putova te stupanj reverzibilnosti opstrukcije provođenjem spirometrije i ventolinskog testa. Dijagnostika se nadopunjava po potrebi alergološkim testovima, FENO testom, metakolinskim testom te ostalim pretragama ovisno o kliničkoj indikaciji.

Stupanj težine astme danas se određuje prema intenzitetu primijenjene terapije kojom se postiže dobra kontrola bolesti. U liječenju astme nastoji se poboljšati suradljivost bolesnika i tako smanjiti pojavu progresije kronične upale dišnih putova koja može u neliječenih dovesti do ireverzibilnih promjena.

Važno je otkloniti strahove i predrasude, posebno roditelja astmatične djece, u kojih često postoji strah od nuspojava liječenjem kortikosterioidima. Potrebno je izbjeći faktore rizika na koje se može utjecati, kao što su pušenje, debljina i smanjena fizička aktivnost, a koji sigurno pridonose pogoršanju bolesti. Za svakog pacijenta potrebno je izraditi osobni plan za liječenje astme te zajedno s pacijentom odrediti ciljeve koje se žele postići u liječenju.

Održavanje dnevne toalete nosne sluznice otopinama u vidu sprejeva smanjuje se izlaganje sluznice alergenima i virusima kao mogućim pokretačima astmatskog napada.

Rješenje iz JGL-a

Aqua Maris 4Allergy, sprej za nos

Aqua Maris 4Allergy, sprej za nos

Sprej za nos Aqua Maris 4Allergy na siguran i učinkovit način ublažava simptome alergijskog rinitisa i podupire proces regeneracije nosne sluznice. Sto posto prirodan proizvod, klinički dokazane učinkovitosti, bez konzervansa i prikladan za djecu i najosjetljivije pacijente! Dostupan je u praktičnoj bočici za nježno raspršivanje.

Saznaj više
Vizol S Allergy kapi za oči

Vizol S Allergy kapi za oči

Uz dodatak ektoina djeluju preventivno kod izloženosti različitim alergenima, ali i ublažavaju postojeće simptome. Štite od štetnog djelovanja alergena i pomažu u procesu obnavljanja nadražene i osjetljive sluznice oka. Proizvod je pogodan za osobe koje nose kontaktne leće, djecu i za osobe koje imaju osjetljive oči. Bez konzervansa je i siguran za primjenu do šest tjedana nakon otvaranja.

Saznaj više

Povezane teme

Alergijski konjunktivitis

Alergijski konjunktivitis

Alergijski konjunktivitis je akutna, povremena ili kronična upala spojnice, obično uzrokovana alergenima iz zraka. Često se naziva i peludna groznica ili hunjavica koju prate izraženi očni simptomi poput svrbeža, crvenila, suzenja, iscjetka i hiperemije spojnice.

Saznaj više
Alergijski rinitis

Alergijski rinitis

Radi se o upalnoj bolesti nosne sluznice koja nastaje kao rezultat imunološke reakcije između raznih inhalacijskih alergena (npr. pelud) i upalnih stanica u sluznici nosa. Najčešće se javlja u proljeće ili sredinom kolovoza kad cvate ambrozija, a prate ga osjećaj umora pojačan simptomima poput curenja i začepljenosti nosa, kihanja, suzenja, svrbeža i crvenila očiju.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.