Alergija

Astma

Astma je kronična, opstruktivna, upalna bolest dišnih putova koja uzrokuje probleme pri disanju. Bolest se javlja periodično s karakterističnim napadima koji su popraćeni simptomima poput sviranja u prsima, zaduhe, pritiska u prsima i kašlja. Simptomi su najčešće prisutni noću te u jutarnjim satima, pred buđenje.

Obilježje astme jest kronična upala dišnih puteva u kojoj sudjeluju brojne stanice i stanični elementi. Upravo ta kronična upala odgovorna je za pojavu simptoma u vidu epizoda sviranja u prsima, zaduhe, pritiska u prsima i kašlja. Simptomi su najčešće prisutni noću te u jutarnjim satima, pred buđenje. Težina simptoma povezana je s čestom ali varijabilnom opstrukcijom dišnih putova koja je nerijetko reverzibilna, bilo spontano ili uz lijekove.

Prevalencija u svijetu jest oko 300.000.000 oboljelih i u stalnom je porastu. U Hrvatskoj je prevalencija u općoj populaciji 4 do 6 posto, dok je u dječjoj dobi i do 12 posto, ovisno o županiji koja se promatra. Danas znamo da postoje okidači za pojavu astme i razvoj kroničnog upalnog procesa u plućima. Okidači su:

  • alergije – perje i dlake kućnih ljubimaca, hrana, izmet insekata, grinje, plijesni, pelud trava, korova, stabala
  • iritansi – aktivno i pasivno pušenje, smog, zagađenje zraka, kemikalije i jaki iritansi u vidu plinova
  • uvjeti okoliša – promjene vremenskih prilika, magla, hladan zrak, vježbanje
  • ostali okidači – infekcije respiratornog sustava, lijekovi.

Za postavljanje dijagnoze astme potrebno je uzeti detaljnu anamnezu, obaviti klinički pregled te dokazati postojanje opstrukcije dišnih putova te stupanj reverzibilnosti opstrukcije provođenjem spirometrije i ventolinskog testa. Dijagnostika se nadopunjava po potrebi alergološkim testovima, FENO testom, metakolinskim testom te ostalim pretragama ovisno o kliničkoj indikaciji.

Stupanj težine astme danas se određuje prema intenzitetu primijenjene terapije kojom se postiže dobra kontrola bolesti. U liječenju astme nastoji se poboljšati suradljivost bolesnika i tako smanjiti pojavu progresije kronične upale dišnih putova koja može u neliječenih dovesti do ireverzibilnih promjena.

Važno je otkloniti strahove i predrasude, posebno roditelja astmatične djece, u kojih često postoji strah od nuspojava liječenjem kortikosterioidima. Potrebno je izbjeći faktore rizika na koje se može utjecati, kao što su pušenje, debljina i smanjena fizička aktivnost, a koji sigurno pridonose pogoršanju bolesti. Za svakog pacijenta potrebno je izraditi osobni plan za liječenje astme te zajedno s pacijentom odrediti ciljeve koje se žele postići u liječenju.

Održavanje dnevne toalete nosne sluznice otopinama u vidu sprejeva smanjuje se izlaganje sluznice alergenima i virusima kao mogućim pokretačima astmatskog napada.

Rješenje iz JGL-a

Aqua Maris

Linija naših proizvoda namijenjena je specifičnim potrebama dojenčadi, djece i odraslih te donosi olakšanje kod problema s disanjem, osnažuje tjelesnu obranu protiv prehlada i gripe i pomaže u reguliranju problema sa sinusima, alergijama i rinitisom.

Saznaj više

Vizol S

Umjetne suze Vizol S ublažavaju tegobe suhog i vrlo suhog oka, iritacije, pečenja i nelagode. Primjenjuju se i kod umornih očiju.

Saznaj više

Povezane teme

Alergijski konjunktivitis

Alergijski konjunktivitis

Alergijski konjunktivitis je akutna, povremena ili kronična upala spojnice, obično uzrokovana alergenima iz zraka. Često se naziva i peludna groznica ili hunjavica koju prate izraženi očni simptomi poput svrbeža, crvenila, suzenja, iscjetka i hiperemije spojnice.

Saznaj više
Alergijski rinitis

Alergijski rinitis

Radi se o upalnoj bolesti nosne sluznice koja nastaje kao rezultat imunološke reakcije između raznih inhalacijskih alergena i upalnih stanica u sluznici nosa. Najčešće se javlja u proljeće, a prate ga osjećaj umora pojačan simptomima poput curenja i začepljenosti nosa, kihanja, suzenja, svrbeža i crvenila očiju.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.