Alergija

Alergijski rinitis

Radi se o upalnoj bolesti nosne sluznice koja nastaje kao rezultat imunološke reakcije između raznih inhalacijskih alergena i upalnih stanica u sluznici nosa. Najčešće se javlja u proljeće, a prate ga osjećaj umora pojačan simptomima poput curenja i začepljenosti nosa, kihanja, suzenja, svrbeža i crvenila očiju.

Bolesnici s alergijskim rinitisom imaju tri puta veći rizik da obole od astme. Oko 25 – 35 posto bolesnika s alergijskim rinitisom ima astmu, 85 posto bolesnika s astmom ima alergijski rinitis, a 50 posto ima i alergijski konjunktivitis.

Alergijski rinitis može biti povremeni (traje manje od četiri tjedna) ili trajni (traje duže od četiri tjedna), blagi (bez neugodnih simptoma) ili teški (s neugodnim simptomima, narušenim snom, narušenim aktivnostima). Većina pacijenata osjeća i umor, što loše utječe na svakodnevne aktivnosti (produktivnost, učenje, kvalitetu života). Simptomi su curenje i začepljenost nosa, kihanje, suzenje, svrbež i crvenilo očiju (konjunktivitis).

Važno je ustanoviti alergen koji izaziva alergijske reakcije te ga, koliko god je to moguće, izbjegavati. Ako se radi o alergiji na pelud, treba pratiti peludni kalendar, i ovisno o njemu, prilagoditi terapiju, ali i aktivnosti na otvorenom. Treba se pridržavati uputa liječnika ne samo što se tiče simptomatskih lijekova, nego i prihvaćanja zdravijih navika (zdrava prehrana, tjelesna aktivnost, redovit odmor). U slučaju da se radi o alergiji na grinje i kućnu prašinu, preporučuje se upotreba usisivača s vlažnim filtrima, hipoalergijskih madraca i jastuka.

Prije izlaska iz zatvorenog prostora važno je uštrcati u nos preparat s ektoinom poput spreja Aqua Maris 4Allergy koji poput filtra oblaže sluznicu nosa i onemogućava kontakt alergena i sluznice.

Rješenje iz JGL-a

Aqua Maris

Linija naših proizvoda namijenjena je specifičnim potrebama dojenčadi, djece i odraslih te donosi olakšanje kod problema s disanjem, osnažuje tjelesnu obranu protiv prehlada i gripe i pomaže u reguliranju problema sa sinusima, alergijama i rinitisom.

Saznaj više

Vizol S

Umjetne suze Vizol S ublažavaju tegobe suhog i vrlo suhog oka, iritacije, pečenja i nelagode. Primjenjuju se i kod umornih očiju.

Saznaj više

Povezane teme

Alergijski konjunktivitis

Alergijski konjunktivitis

Alergijski konjunktivitis je akutna, povremena ili kronična upala spojnice, obično uzrokovana alergenima iz zraka. Često se naziva i peludna groznica ili hunjavica koju prate izraženi očni simptomi poput svrbeža, crvenila, suzenja, iscjetka i hiperemije spojnice.

Saznaj više
Astma

Astma

Astma je kronična, opstruktivna, upalna bolest dišnih putova koja uzrokuje probleme pri disanju. Bolest se javlja periodično s karakterističnim napadima koji su popraćeni simptomima poput sviranja u prsima, zaduhe, pritiska u prsima i kašlja. Simptomi su najčešće prisutni noću te u jutarnjim satima, pred buđenje.

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.