Astma
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE
Alergija

Astma

Astma predstavlja globalni zdravstveni, ali i ekonomski problem u svijetu, česta je i potencijalno ozbiljna kronična bolest koja može imati fatalan ishod ako se ne prepozna i pravilno liječi.

Obilježje astme jest kronična upala dišnih puteva u kojoj sudjeluju brojne stanice i stanični elementi. Upravo ta kronična upala odgovorna je za pojavu simptoma u vidu epizoda sviranja u prsima, zaduhe, pritiska u prsima i kašlja. Simptomi su najčešće prisutni noću te u jutarnjim satima, pred buđenje. Težina simptoma povezana je s čestom ali varijabilnom opstrukcijom na dišnim putevima koja je nerijetko reverzibilna, bilo spontano ili uz lijekove.

Prevalencija u svijetu jest oko 300.000.000 oboljelih i u stalnom je porastu. U Hrvatskoj je prevalencija u općoj populaciji 4 do 6 posto, dok je u dječjoj dobi i do 12 posto, ovisno o županiji koja se promatra. Danas znamo da postoje okidači za pojavu astme i razvoj kroničnog upalnog procesa u plućima. Okidači su:

  • alergije – perje i dlake kućnih ljubimaca, hrana, izmet insekata, grinje, plijesni, pelud trava, korova, stabala
  • iritansi – aktivno i pasivno pušenje, smog, zagađenje zraka, kemikalije i jaki iritansi u vidu plinova
  • uvjeti okoliša – promjene vremenskih prilika, magla, hladan zrak, vježbanje
  • ostali okidači – infekcije respiratornog sustava, lijekovi.

 

Za postavljanje dijagnoze astme potrebno je uzeti detaljnu anamnezu, obaviti klinički pregled te dokazati postojanje opstrukcije na dišnim putevima te stupanj reverzibilnosti opstrukcije provođenjem spirometrije i ventolinskog testa. Dijagnostika se nadopunjava po potrebi alergološkim testovima, FENO testom, metakolinskim testom te ostalim pretragama ovisno o kliničkoj indikaciji.

 

Stupanj težine astme danas se određuje prema intenzitetu primijenjene terapije kojom se postiže dobra kontrola bolesti. U liječenju astme nastoji se poboljšati suradljivost bolesnika i tako smanjiti pojavu progresije kronične upale u dišnim putevima koja može u neliječenih dovesti do ireverzibilnih promjena.

 

Važno je otkloniti strahove i predrasude, posebno roditelja astmatične djece, u kojih često postoji strah od nuspojava liječenjem kortikosterioidima. Potrebno je izbjeći faktore rizika na koje se može utjecati, kao što su pušenje, debljina i smanjena fizička aktivnost, a koji sigurno pridonose pogoršanju bolesti. Za svakog pacijenta potrebno je izraditi osobni plan za liječenje astme te zajedno s pacijentom odrediti ciljeve koje se žele postići u liječenju.

Proizvodi

Fiziološka otopina morske vode namijenjena je svakodnevnoj higijeni te uklanjanju sekreta iz začepljenih nosnih šupljina.
Informacija o proizvodu
Fiziološka otopina najčišće morske vode iz Jadrana, obogaćena dodatkom d-pantenola (provitamin B5). Kombinacija prirodno ljekovitih svojstava morske vode i provitamina B5 pomaže regeneraciji sluznice nosa. Posebno se preporučuje pušačima i osobama koje se odvikavaju od pušenja, ali i u ostalim slučajevima oštećene nosne sluznice, npr. uslijed čestog apliciranja lijekova u nos.
Informacija o proizvodu

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.