Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Alergija

Astma

Astma predstavlja globalni zdravstveni, ali i ekonomski problem u svijetu, česta je i potencijalno ozbiljna kronična bolest koja može imati fatalan ishod ako se ne prepozna i pravilno liječi.

Obilježje astme jest kronična upala dišnih puteva u kojoj sudjeluju brojne stanice i stanični elementi. Upravo ta kronična upala odgovorna je za pojavu simptoma u vidu epizoda sviranja u prsima, zaduhe, pritiska u prsima i kašlja. Simptomi su najčešće prisutni noću te u jutarnjim satima, pred buđenje. Težina simptoma povezana je s čestom ali varijabilnom opstrukcijom na dišnim putevima koja je nerijetko reverzibilna, bilo spontano ili uz lijekove.

Prevalencija u svijetu jest oko 300.000.000 oboljelih i u stalnom je porastu. U Hrvatskoj je prevalencija u općoj populaciji 4 do 6 posto, dok je u dječjoj dobi i do 12 posto, ovisno o županiji koja se promatra. Danas znamo da postoje okidači za pojavu astme i razvoj kroničnog upalnog procesa u plućima. Okidači su:

  • alergije – perje i dlake kućnih ljubimaca, hrana, izmet insekata, grinje, plijesni, pelud trava, korova, stabala
  • iritansi – aktivno i pasivno pušenje, smog, zagađenje zraka, kemikalije i jaki iritansi u vidu plinova
  • uvjeti okoliša – promjene vremenskih prilika, magla, hladan zrak, vježbanje
  • ostali okidači – infekcije respiratornog sustava, lijekovi.

 

Za postavljanje dijagnoze astme potrebno je uzeti detaljnu anamnezu, obaviti klinički pregled te dokazati postojanje opstrukcije na dišnim putevima te stupanj reverzibilnosti opstrukcije provođenjem spirometrije i ventolinskog testa. Dijagnostika se nadopunjava po potrebi alergološkim testovima, FENO testom, metakolinskim testom te ostalim pretragama ovisno o kliničkoj indikaciji.

 

Stupanj težine astme danas se određuje prema intenzitetu primijenjene terapije kojom se postiže dobra kontrola bolesti. U liječenju astme nastoji se poboljšati suradljivost bolesnika i tako smanjiti pojavu progresije kronične upale u dišnim putevima koja može u neliječenih dovesti do ireverzibilnih promjena.

 

Važno je otkloniti strahove i predrasude, posebno roditelja astmatične djece, u kojih često postoji strah od nuspojava liječenjem kortikosterioidima. Potrebno je izbjeći faktore rizika na koje se može utjecati, kao što su pušenje, debljina i smanjena fizička aktivnost, a koji sigurno pridonose pogoršanju bolesti. Za svakog pacijenta potrebno je izraditi osobni plan za liječenje astme te zajedno s pacijentom odrediti ciljeve koje se žele postići u liječenju.

Proizvodi

AQUA MARIS CLEAN, sprej za nos, 50 ml

AQUA MARIS CLEAN, sprej za nos, 50 ml

Fiziološka otopina morske vode namijenjena je svakodnevnoj higijeni te uklanjanju sekreta iz začepljenih nosnih šupljina.
Uputa o lijeku
AQUA MARIS PLUS, sprej za nos

AQUA MARIS PLUS, sprej za nos

Fiziološka otopina najčišće morske vode iz Jadrana, obogaćena dodatkom d-pantenola (provitamin B5). Kombinacija prirodno ljekovitih svojstava morske vode i provitamina B5 pomaže regeneraciji sluznice nosa. Posebno se preporučuje pušačima i osobama koje se odvikavaju od pušenja, ali i u ostalim slučajevima oštećene nosne sluznice, npr. uslijed čestog apliciranja lijekova u nos.
Uputa o lijeku

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.