Zdravlje nosa
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE
Nos

Zdravlje nosa

JGL je među vodećim svjetskim proizvođačima preparata za odčepljivanje i higijenu nosa.

Proizvodi za nos

Preko dvadeset godina, kao pionir u području uporabe morske vode za zdravlje nosne sluznice, gradili smo segment na mnogim tržištima na kojima danas predstavljamo zlatni standard u kategoriji i uživamo podršku liječnika, ljekarnika i krajnjeg potrošača.

 

Zahvaljujući stručnom i iskusnom timu, kroz brendove Aqua Maris i Meralys lansirali smo proizvode koji spajaju morsku vodu s ektoinom, d-pantenolom te hidrolatima i prirodnim uljima smilja, lavande i mirte.

Disanje znači život

Čovjek može živjeti nekoliko dana bez hrane i vode, ali samo nekoliko minuta bez disanja.

Nos čini početni dio dišnog sustava i ima zaštitnu ulogu pri ulasku zraka u organizam. Njegova površina pokrivena je mikroskopskim dlačicama (trepetljikama) koje se stalno pokreću u smjeru ždrijela te uklanjaju nataložene nečistoće. Virusi, bakterije i alergeni na ovaj se način „izbacuju”, čime se sprječava razvoj bolesti. Svakoga dana nos na ovaj način „profiltrira” 15.000 litara zraka.

Ako ipak dođe do bolesti, čeka nas neugodno šmrcanje i kihanje. Lučenjem velike količine sluzi i refleksom kihanja organizam iz dišnih putova izbacuje uzročnike bolesti, što je dio procesa ozdravljenja.

 

Ovim prirodnim mehanizmima u nosu organizam štiti dišne putove od bolesti i oštećenja. Za njihovo pravilno funkcioniranje bitna je pravilna higijena. Čišćenje nosa posebno je bitno ujutro, kao priprema za dan, te prije spavanja jer noću uglavnom dišemo kroz nos.

Osim što je mehanički pročišćivač, nos je i imunološka barijera za antigene (uzročnike alergije). U nosu se nalaze i mirisna osjetila koja otkrivaju razne mirise iz okoline. Mirisna osjetila prenose podražaje preko njušnih niti do njušnog živca koji informacije prosljeđuje centru za njuh u mozak. Zahvaljujući tome možemo na vrijeme osjetiti štetnu kemikaliju, plin, pokvarenu namirnicu, ali i uživati u mirisima hrane, cvijeća…

 

Osim toga, nosne šupljine sudjeluju u stvaranju zvuka pri govoru i pjevanju. To znači da pjevači, glumci, spikeri i ljudi koji profesionalno koriste glas moraju dodatno voditi računa o zdravlju ne samo glasnica, nego i nosa. Poželjno je da izbjegavaju zadimljene, neventilirane prostore, suh zrak, kemikalije, prašinu i sl. Dobro bi im došla svakodnevna njega otopinom morske vode, sprejem za nos Aqua Maris, jer je to najprirodniji način čišćenja i vlaženja sluznice nosa.

Naša rješenja

Pogledajte čime vam možemo pomoći i saznajte više o svakom proizvodu!

Pogledajte popis

Bolesti nosa

Prehlada - Akutna infekcija gornjih dišnih putova

Pročitajte više

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.