Rozacea
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE
Koža

Rozacea

Crvenilo vremenom napreduje, odnosno pojavljuju se proširene krvne žile (teleangiektazije). U najtežim slučajevima dolazi do infiltracije i bujanja vezivnog tkiva kože, što dovodi do povećanja i promjena na nosu te se naziva rinofimom.

Procjenjuje se da od ove bolesti obolijeva od 0,5 do 10 posto populacije. Češće se javlja kod osoba svijetle puti i svijetlih očiju.

Pravi uzrok bolesti još nije pronađen, no radi se o utjecaju niza faktora okoliša i nasljeđa. Bolest se tipično javlja nakon tridesete godine života i nešto je češća kod žena. Bolesnici s rozaceom žale se na povremenu pojavu crvenila na licu koja je obično povezana s nekim provocirajućim faktorima.

 

Razni su provocirajući faktori koji se povezuju s pojavom crvenila i napredovanjem bolesti: toplo vrijeme, tjelovježba, jako začinjena hrana, hladno vrijeme, topla kupka, vjetar, alkohol, emocionalni stres, izlaganje suncu, sredstva za njegu kože, topli napici.

 

Na početku bolesti pojava je crvenila prolazna i isključivo je povezana s provocirajućim faktorima. Napredovanjem bolesti pojave crvenila lica sve su učestalije te se, uz njih, javljaju peckanje i žarenje u licu. Crvenilo lica postaje trajno. Dolazi do širenja krvnih žilica (teleangiektazija) i otoka lica koji može postati trajan. Mogu se razviti očni simptomi poput peckanja i svrbeža očiju te razvoja crvenila bjeloočnice. Daljnjim napredovanjem bolesti i razvijanjem upalnih promjena koža lica poprima izgled kao kod težih oblika akni. Bujanjem vezivnog tkiva dolazi do povećanja i promjena na nosu. Ta se promjena na nosu naziva rinofimom i javlja se isključivo kod muškaraca.

Rozacea nije teška bolest, ali značajno utječe na kvalitetu života.

Može se zamijeniti s nekim drugim kožnim bolestima, kao što su: akne, kontaktni dermatitis, seboroični dermatitis, sistemski lupus eritematozus, steroidna rozacea, itd. Jako je važno na vrijeme postaviti dijagnozu i provesti adekvatnu terapiju kako bi se spriječilo napredovanje bolesti u teže kliničke oblike.

 

Liječenje je rozacee simptomatsko i ovisi o ozbiljnosti bolesti. Prije svega, treba izbjegavati sve provocirajuće faktore koji dovode do pojave „napada“ crvenila. Potrebno je obratiti pozornost da se kod njege lica koriste kozmetički preparati koji su hipoalergijski i nisu iritirajući.

Od lijekova, najčešće se primjenjuje lokalna terapija koja na crvenilo i upalu djeluje simptomatski. Koriste se lokalni antibiotici (metronidazol) i azelaična kiselina. Liječenje se provodi nekoliko mjeseci te se kod postignutog odgovarajućeg kliničkog odgovora daljnje liječenje prilagođava tijeku bolesti. Ponekad je potrebno provesti sistemsko liječenje antibioticima (doksiciklin, tetraciklin).

Unatoč tome što je rozacea kronična bolest koja postupno napreduje, konačni ishod bolesti značajno ovisi o samom pacijentu, njegovom ponašanju i pridržavanju preporuka za liječenje.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.