Seboreja
Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Kontakt

Jeste li zdravstveni djelatnik?

JGL obitelj Novosti JGL MUZEJ FARMACIJE
Koža

Seboreja

Promjene su nazočne na tzv. seborojičkim područjima kože na kojima su lojnice najbrojnije. Na nastanak seboreje ponajprije utječu nasljedni čimbenici, potom hormonalni te nadasve emocionalni čimbenici (stres) i pojedini nutritivni čimbenici (alkoholna pića, začinjena hrana i dr.).

 

Pojačano lučenje loja potiču i neki lijekovi poput kortikosteroida, sintetičkih gestagena i trankvilizatora, a također je uočeno u bolesnika s primjerice Parkinsonovom bolešću. Seboreja je nadalje i značajan predisponirajući čimbenik za razvoj seborojičkog dermatitisa, acne vulgaris, rozaceje i gram-negativnog folikultisa.

Klinički je na seborojičkim područjima koža masna, sjajna, otvori folikula su prošireni, a zbog zastoja loja u folikulima opažaju se i brojni komedoni na koži lica. Kosa se brzo masti, a promjene su često praćene ljuskanjem vlasišta. Ako se na tim seborojičkim područjima kože razvije upala, riječ je o seborojičkom dermatitisu.

U liječenju se preporučuje primjena šampona koji sadrže sumpor, selenijev sulfid, cink pirition ili katran odnosno magistralni alkoholni pripravci s dodatkom sumpora, salicilne kiseline i rezorcina. Promjene su kroničnog tijeka, a ljeti bolesniku predstavljaju veći problem, dijelom stoga što su praćene i pojačanim znojenjem.

Ova stranica koristi kolačiće kako bi se osiguralo bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranice. Nastavkom pregleda web-stranice slažete se s korištenjem kolačića.

Više o zaštiti privatnosti i osobnih podataka možete pročitati ovdje

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.