Hranom protiv gljivičnih infekcija: Što jesti, a što izbjegavati?

Nije tajna da postoji veza između zdravlja i onoga što jedemo – što se bolje i kvalitetnije hranimo, naše tijelo ima bolju “municiju” za borbu protiv bolesti i infekcija, pa tako i gljivičnih infekcija noktiju, odnosno onihomikoze.

Slično kao bakterije, gljivice su sveprisutne u okolišu i u našem organizmu. Dio su zajednice mikroorganizama koji žive u našem tijelu, našeg crijevnog mikrobioma, i obično žive u skladu s ostalim “bićima” koja tamo obitavaju. Međutim, kada imunološki sustav ne drži gljivice pod kontrolom, one mogu uzrokovati dosadne, neugodne infekcije, a u rijetkim slučajevima i ozbiljne zdravstvene probleme.

Iako sama po sebi nije lijek, prehrana koja obiluje namirnicama s antimikotičnim svojstvima pomoći će dovesti u red crijevni mikrobiom i ojačati imunitet te tako pomoći tijelu u borbi protiv onihomikoze. Također, za uspješnu borbu protiv gljivičnih infekcija nije dovoljno samo uključiti namirnice koje gljivice ne vole, važno je izbaciti one koje pogoduju njihovom razvoju.

Koju hranu treba izbjegavati?

Loše vijesti za sve ljubitelje kruha, peciva i tjestenine – kao i vi, gljivice vole ugljikohidrate. Onima koji se bore protiv gljivičnih infekcija, ali i svima koji žele sačuvati zdravlje, preporučuje se izbjegavati šećer i zaslađena pića, prerađenu hranu i alkohol. Osim što uglavnom sadrže mnogo više šećera nego što mislimo, alkoholna pića oslabljuju imunološki sustav i tako omogućuju prekomjeran rast i razvoj gljivica. 

Koje namirnice mogu pomoći u borbi protiv gljivica?

Namirnice koje mogu pomoću u iskorjenjivanju gljivičnih infekcija su svježe voće, povrće, piletina i riba, fermentirane namirnice poput zelja ili kimchija te one koje sadrže probiotike, dobre bakterije koje, kad se unose u dovoljnim količinama, imaju blagotvorne učinke na zdravlje.

Đumbir

Ovaj ljekoviti gomolj se tisućama godina koristi u istočnjačkoj medicini za tretiranje probavnih, kožnih i respiratornih infekcija kao što su gripa i prehlada, a novija istraživanja potvrđuju njegova antifungalna i antivirusna svojstva.

Luk

I skromni luk stoljećima se koristi u kućnim lijekovima za liječenje gotovo svega, od prehlade do lišajeva. Zahvaljujući spojevima poput kvercetina, koji pomažu u obrani od gljivičnih i bakterijskih infekcija u tijelu, luk ima antibakterijska i antifungalna svojstva.

Maslinovo ulje

Ovaj heroj mediteranske dijete već je tisućljećima dio ljudske prehrane. Benefiti koje maslinovo ulje ima na zdravlje su brojni, a uključuju i snažna antifungalna svojstva. Brojna su istraživanja potvrdila njegovu učinkovitost u borbi protiv više vrsta kandide.

Češnjak

Češnjak je jedan od najbolje istraženih prirodnih antimikotika, a snažna protugljivična svojstva duguje aktivnom spoju alicinu. Istraživanja pokazuju da je učinkovitiji svjež nego u prahu – razlog više da nasjeckate malo češnjaka i dodate ga obroku.

Jabučni ocat

S obzirom na to da se tisućljećima koristi kao narodni lijek, sredstvo za konzerviranje hrane i liječenje gljivičnih infekcija, i danas se provode istraživanja koja proučavaju njegove antimikrobne učinke. Studija iz 2018. dokazala je da nerazrijeđeni ili blago razrijeđeni jabučni ocat može prevenirati razvoj kandide.

Kajenska paprika

I ovaj začin karakterističan za meksičku kuhinju ima dugu tradiciju u narodnoj medicini, a u posljednje se vrijeme sve više istražuju njegova protugljivična svojstva – otkriveno je da su aktivni sastojci iz kajenske paprike učinkoviti protiv čak 16 različitih vrsta gljivica.

Citrusno voće 

Limun, limeta i drugi citrusi sadrže nekoliko aktivnih tvari s antioksidativnim, protuupalnim i antifungalnim djelovanjem. Prema dosadašnjim saznanjima, od svih citrusa, najjača antimikotična svojstva imaju limun i limeta.  

Kako pristupiti liječenju nokta?

Osim prilagođavanjem prehrane, jednostavne gljivične infekcije tretiraju se lijekovima za lokalnu primjenu. FungilacSET je ljekoviti lak za nokte čija djelatna tvar amorolfin djeluje na sve uzročnike gljivičnih infekcija noktiju. Nanosi se samo jednom tjedno, a preko njega je moguće nanijeti dekorativni lak za nokte – tako ćete sakriti svoj “nedostatak”, osigurati kontinuitet u liječenju i postići najbolje rezultate.

Izvori

https://nationalnailfungus.org/how-to-prevent-toe-nail-fungus-by-improving-your-diet/

https://www.freelandfoot.com/blog/the-10-best-foods-to-eat-for-healthy-nails.cfm

https://www.welltheory.com/resources/antifungal-foods

https://www.epainassist.com/nail/what-to-eat-and-avoid-for-toenail-fungus

Rješenje iz JGL-a

Povezane teme

Zašto je opasno ignorirati gljivice na noktima?

Zašto je opasno ignorirati gljivice na noktima?

Ako problem ignoriramo, ne znači da će nestati, posebno ako je riječ o zdravlju. Iako na prvi pogled djeluje banalno, a pogotovo usporedimo li ga s ozbiljnim problemima kao što su rak ili dijabetes, požutjeli nokat nije u potpunosti bezopasan. Gljivična infekcija nokta, drugim imenom onihomikoza, dugoročno može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme i ostaviti dugotrajne posljedice.

Saznaj više
Kako prepoznati gljivice na noktima?

Kako prepoznati gljivice na noktima?

Kako temperature rastu i približava se sezona sandala i bosih nogu, sve više ljudi obraća pozornost na izgled stopala, a samim time i zdravlje noktiju. Ako su na noktima vidljive promjene u vidu boje, oblika ili debljine same ploče, moguće je da imate gljivičnu infekciju, no jednako tako moguće je da je riječ  o nekom drugom, manje ili više ozbiljnom, zdravstvenom problemu.

Saznaj više
Gljivice na noktima: uzroci, simptomi i liječenje

Gljivice na noktima: uzroci, simptomi i liječenje

S obzirom na to da uglavnom nisu bolne i da su nam stopala veći dio godine skrivena od pogleda, gljivične infekcije noktiju uglavnom ne primjećujemo, a ako ih i primijetimo, u većini slučajeva ih ignoriramo. Međutim, lijep izgled stopala u sandalama nije jedini razlog da nokte održavate u vrhunskoj formi. 

Saznaj više

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našoj Zaštiti privatnosti i osobnih podataka.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.

Jeste li zdravstveni djelatnik?

Da bi prilagodili rezultate pretrage, molimo odgovorite jeste li zdravstveni djelatnik?

Pristupanjem stranici preuzimate odgovornost na sve poduzete radnje i dostavljene podatke. Svaka zlouporaba ove stranice podliježe odgovornosti.